A győztes brit Colossust ma legyőznék a kódháborúban

MTI Sajtóadatbank, 2007. november 19. 09:14

Rövid idő alatt legyőzte pénteken egy német rádióamatőr a Colossust, a britek legendás második világháborús kódfejtő gépét, amelynek segítségével annak idején a britek megfejtették a németek rejtjelezett üzeneteit.

A teherautó méretű masinát, a modern számítógép egyik ősét Londonban a nácik kódolt rádióadásainak feltörésére használták. 1993-ban aztán elkezdték újra összeállítani és péntek reggel több mint 60 év után a masina megint munkához látott.

Németországból érkezett üzenetet kellett megfejtenie. A feladó az ugyancsak eredeti, Lorenz SZ 42 típusú speciális távíró-kódoló volt. Ilyet használtak a nácik. Akárcsak a háború idején, német és brit rádiósok is figyelték az adást. A feladat ezúttal az volt, hogy a Colossussal és egymással versengve minél hamarabb fejtsék meg az üzenetet.

A Cipher Challenge (kb. Rejtjel Kihívás) elnevezésű versenyt végül Joachim Schueth, egy bonni rádióamatőr nyerte. Saját fejlesztésű kódfejtő szoftvere segítségével két órán belül elkészült, a legkényesebb kódolási feladatot alig 46 másodperc alatt oldotta meg. A Colossus viszont még péntek délután is keményen dolgozott. "Talán nem túl fair modern számítógéppel versenyre kelni a Colossus ellen. Ez a gép a számítástechnika történetének egyik legzseniálisabb alkotása, de hát azóta sokat fejlődött a technológia" - mondta szerényen a győztes.

A hatalmas őskompjúter a Nemzeti Számítástechnikai Múzeum (National Museum of Computing) kiállítóhelyén, a London melletti Bletchley Park kastélyban áll, ugyanott, ahol a háború idején. Akkor a hadvezetés kódfejtő bázisa működött ott Station X néven. A szigorúan titkos projekt rendkívül sikeres volt, Winston Churchill akkori brit miniszterelnök szerint a Colossus révén megszerzett információknak köszönhetően másfél évvel hamarabb sikerült legyőzni Hitlert.

A háború végéig 10 Colossus típusú gép épült, aztán valamennyit szétszerelték. Egészen a hetvenes évekig a kódfejtő szerkezet léte is hétpecsétes titok volt, a részletes dokumentáció csak 2000 óta hozzáférhető. A gép újjáépítése néhány fénykép alapján ugyan már korábban megkezdődött a múzeum egyik alapítója, Andy Clark vezetésével, de csak nemrég fejeződött be.

A Bletchley Park múzeumot nyáron nyitották meg, amikor elkészült a Colossus-replika. A kiállítóhely és a gyűjtemény fenntartásához 6 millió fontra (2,1 milliárd forint) lenne szükség, a verseny pedig a múzeum adománygyűjtő kampányának nyitánya volt.

Kulcsszavak: PC tudomány

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09