Microsoft-kezdeményezés a látássérültekért

forrás Prim Online, 2007. november 20. 14:21

A Microsoft legújabb kezdeményezése egy eddig megoldatlan problémát kíván orvosolni. A Microsoft és a Digital Accessible Information System (DAISY) Konzorcium (www.daisy.org) a héten mutatta be szabványfejlesztési projektjét, amelynek célja, hogy segítő technológia alkalmazásával az írott tartalmak szélesebb köréhez nyújtson hozzáférést a látássérült és az olvasási problémákkal küzdő felhasználók számára.

A többi Open XML megoldásszállítónak is referenciamodellként szolgáló nyílt műszaki együttműködési projekt keretében a partnerek ingyenesen letölthető bővítőprogramot (plug-in) helyeznek el a Microsoft Office Word-höz a SourceForge.net webhelyen, amellyel a felhasználók DAISY XML nyelvre fordíthatják az Open XML-alapú dokumentumokat. A navigálható multimédia-tartalmak felolvasásának és publikálásának világszerte elfogadott DAISY szabványa a DAISY.XML nyelvre épül.

A 2008. elejétől globálisan elérhető "Save as DAISY" jellemzővel a látássérült és az olvasási problémákkal küzdő felhasználók - köztük a fejlődő országok felhasználói - könnyebben hozzáférnek majd több milliárd dokumentum információihoz, így hasznosabb, önállóbb és teljesebb életet élhetnek.

A fenti felhasználói csoport tagjainak nyújtott előnyökön túl az Open XML-DAISY XML fordítóprogram a nagy információigényű piacokon (pl. kiadói tevékenység, oktatás) is új innovációs lehetőségeket teremt.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05