A világ legjobbjai között a BME és a HP közös kutatási projektje

forrás Prim Online, 2007. november 23. 17:48

A HP és a BME kutatási együttműködésének eredményeként létrejött - a HP „C” osztályú blade rendszerein fejlesztett és tesztelt -  ún. Parallel Compositing Library termék nyerte a HPCwire, a nagy teljesítményű számítástechnikai eszközökkel foglalkozó vezető szaklap szerkesztői és olvasói díját a vizualizációs technológiák kategóriájában. A díj a HP és a Budapest Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Információtechnológiai Innovációs és Tudásközpontjának – BME (IT)2 – közös sikere.

A HP 2006 óta működik együtt a BME regionális tudásközpontjával. A partnerség egyik fő iránya új, akár üzleti alapon is alkalmazható valós idejű képalkotási módszerek kifejlesztése. A kutatásoknak köszönhetően egy komputertomográfos diagnosztika után az orvosok külön-külön, térben tanulmányozhatják az emberi test csontjait, az ereket vagy épp az agyat. A képalkotásért a HP platformja felel, mely a test összetevőinek eltérő sűrűsége alapján különíti el és ábrázolja a kért részleteket.

A BME és a HP közös rendszerének hasonlóan komplex alkalmazási területe az SDSS digitális csillagászati adatbázis – több millió csillag – valós idejű ábrázolása, vagy egyes nem grafikai célú, de erőforrás-igényes feladatok, mint a folyadékok mozgásának kiszámítása.

„A HP Collaboration and Competency Network keretében régóta dolgozunk együtt különböző szakmai műhelyekkel, egyetemekkel. Az egyik fő kutatási téma az ún. Advanced Vizualization, vagyis a fejlett megjelenítő megoldások területe – mondta el Kristóf Judit, a HP Technológiai Szolgáltatások Divízió kommunikációs vezetője. – A HP a világ legnagyobb klaszterének gyártójaként abban érdekelt, hogy a szuperszámítógépekkel kiszámolt adatok megjelenítésére is hatékony megoldást kínáljon. Ebben a munkában a BME (IT)2 az egyik legjelentősebb partnerünk. ”

A BME-n kifejlesztett térfogat-vizualizációs eljárás skálázható HP SVA (Scalable Visualisation Array) platformon működik. A rendszer önálló egységekből áll, melyek előbb megosztják a számítási feladatokat, majd párhuzamosan dogozzák fel az adatokat. A végeredményt az ún. képkompozitálási eljárással illesztik össze. Mivel jelenleg nincs szabványos szoftver megoldás a képkompozitálásra, ezért a HP egységes specifikációt és ennek megfelelő gyakorlati megvalósítást fejlesztett ki ParaComp néven. A BME (IT)2 tudásközpontban a projekt keretén belül kifejlesztett eljárások és alkalmazások részét képezik a HP SVA és a ParaComp nemzetközi bemutató anyagainak.

„Intézetünkben a világ élvonalába tartozó grafikai alkalmazásokat fejlesztünk Dr. Szirmay professzor szakmai irányításával, szorosan együttműködve a HP palo altoi és bristoli  kutatóközpontjával – mondta el dr. Risztics Péter, a BME (IT)2 igazgatója. – Különleges lehetőség a Tudásközpont számára, hogy a világ egyik legnagyobb, legjelentősebb számítástechnikai vállalatának egyenrangú partnere lehet. A HPCwire díja a HP és a BME közös sikere, melyre nagyon büszkék vagyunk.”

Kulcsszavak: tudomány BME HP

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Jövőbe mutató adatvizualizációs megoldások az SAP és az IFUA Horváth versenyén

Kihirdették az SAP Hungary és az IFUA Horváth adatvizualizációs versenyének nyerteseit. Ötven csapat mérte össze tudását az egyetemi és vállalati szférából. A versenyzőknek az SAP új döntéstámogató eszköze, az SAP Analytics Cloud (SAC) segítségével kellett a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által biztosított adatokból látványos és lényeges összefüggéseket bemutató adatelemzéseket készíteniük és prezentálniuk. 

2024. április 17. 19:55

Facility managementben erősít az ICON

Három kiemelkedő épülettel, két irodaházzal és egy logisztikai ingatlannal bővült az ICON Real Estate Management ingatlanüzemeltetési portfoliója. A BEM Irodaház, a D2 Szabadkikötő, és az ELTE egyik megújult ingatlanja nem csupán az építészeti megoldásaik tekintetében példaértékűek, de a fenntarthatóság és az energiahatékonyság terén is úttörő megoldásokat alkalmaznak.

2024. április 17. 18:09

Új korszak az elektromobilitásban

A Maserati „Folgore Day” névre keresztelt nagyszabású eseményén mutatta be első 100%-ban elektromos kabrióját, a GranCabrio Folgore-t, melyet az úgynevezett „IT TURNS YOU ON” kampánnyal népszerűsítenek, az olasz művész, Damiano David szerepelésével. A modenai székhelyű márka fennállásának 110. évfordulóján a szigonyos márka ismertette ambiciózus céljait az elektromos átállás terén, valamint lerántotta a leplet TRIDENTE elektromos motorcsónakjáról is. 

2024. április 17. 16:28

Mesterséges intelligenciával készítik össze az Unilever B2C webshopjának rendeléseit

Közel 800 cikkszámot kezel, illetve mesterséges intelligenciával ellátott eszközökkel végzi a komissiózási feladatokat a Waberer’s Csoport leányvállalata, a WSZL az Unilever Magyarország Unishop elnevezésű B2C webshopjában. Az új megbízásnak köszönhetően a Waberer’s eddigi tevékenysége bővült és egy 14.500 négyzetméteres raktári terület kezelése mellett immár az Unishop raktárlogisztikai és fullfilment kiszolgálását is végzi. 

2024. április 17. 14:50

Nagy rekesznyílású és nagy látószögű zoomos Sony objektív

A Sony örömmel jelenti be a full-frame α (Alpha) E-bajonettes objektívek legújabb tagját. Az FE 16-25mm F2.8 G egy nagy rekesznyílású, nagylátószögű zoomobjektív, amely a 16 mm és 25 mm közötti teljes zoomtartományban F2.8 maximális rekesznyílást tart fenn, és kompakt, könnyű kialakításának köszönhetően a kiváló képminőséget nagyszerű hordozhatósággal kombinálja.

2024. április 17. 13:09

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09