UIQ Technology: Nagy reményű k+f központ Budapesten

Mészáros Péter, 2007. november 29. 20:14

A Sony Ericsson és a Motorola 50-50 százalékos, svédországi központú mobilszoftver-fejlesztő leányvállalata, az UIQ Technology a közelmúltban létrehozta budapesti kutatás-fejlesztési központját és 2008-ban tervezi annak jelentős kibővítését. A hírt a cég vezető szakemberei az "UIQ Developer Fast Track" elnevezésű, a budapesti Hotel Hiltonban tartott szakmai konferencián (nov. 29-30) lapunknak adott interjújukban erősítették meg.

Elisabet Melin marketing vezérigazgató-helyettes és Naresh Couhan, az UIQ fejlesztőprogram vezetője válaszolt a Prím Online kérdéseire.

PO: Hol, milyen létszámmal működik Budapesten az UIQ Fejlesztő Iroda?

Válasz: az UIQ Technology (Hungary) iroda Budapesten, az V. Kálmán Imre utca 1. szám alatt található, jelenleg 45 fővel tevékenykedik, az iroda menedzsere Kelen Miklós.

PO: Mekkora befektetéssel, konkrétan milyen munkákra hozták létre a k+f központot?
Válasz: az anyagi befektetés mértékét nem áll módunkban közölni, a központ munkatársainak fő munkája az UIQ 3 felhasználói interfészre és fejlesztői platformra mobilkészülékes (SonyEricsson P800 és P1, Motorola Z8) szoftverelemek fejlesztése.
A keretrendszer néhány komponensének a fejlesztése folyik Budapesten.

PO: A magyar szakembereken kívül van-e más országból származó fejlesztője a központnak? Hogyan szélesítik a tevékenységüket a közeljövőben?
Válasz: Mindössze egy német kollégánk van Budapesten, a többiek magyarok. 2008 végére azt tervezzük, hogy a budapesti k+f mobilfejlesztő központ már 100-150 munkatárssal fog dolgozni.

PO: A Budapesten elért eredményeket hová, kihez csatolják vissza?
Válasz: Közvetlenül a Sony Ericssonhoz és a Motorolához jutnak el a mobilkészülékes fejlesztési eredmények. Egy-egy sikeres fejlesztési elem a két cég újabb és újabb készülékeiben 6-12 hónap múlva jelenik meg.

PO: Miben egyezett meg a Sony Ericsson és a Motorola, amikor az utóbbi megvette az UIQ Technology anyavállalatának, az UI Holdings BV-nek az 50%-át?
Válasz: A Motorola és a Sony Ericsson közösen fektet erőforrásokat az UIQ nyílt felhasználói mobil interfész fejlesztésébe. Mindent elkövetnek, hogy az UIQ továbbfejlődjön és az intelligens mobiltelefonok, valamint média-központú mobilok erős, gyártófüggetlen felhasználói interfész fejlesztő eszköze legyen. A két tulajdonos meggyőződése, hogy az UIQ a jövő mobiltelefon-fejlesztéseinek stratégiai platformja.

PO: Miért választották Budapestet a k+f központ létrehozására?

Válasz: Értékelésünk szerint Budapest fontos központja a mobil-fejlesztéseknek. Az UIQ Technology cég itt megtalálta a megfelelő kompetenciát, a szoftverfejlesztés terén magasan képzett embereket (közülük sok nemrég végzett műszaki egyetemet), valamint azt az előnyt, amit az itteni, nemzetközileg is elismert műszaki-technikai felsőoktatási intézmények jelentenek.

PO: Miről szól a budapesti IQ Developer Fast Track esemény?
Válasz: a 20 országból 50 céget képviselő 150 szakember legújabb fejlesztésünknek, az UIQ 3 platformnak és felhasználó interfésznek a rejtelmeivel ismerkedik. A másfél nap során a résztvevők két különböző előadásfolyamon (technikai, kereskedelmi) vehetnek részt.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09