Mindenkit befogadó digitális társadalmat sürget az Európai Bizottság

MTI Sajtóadatbank, 2007. november 30. 09:09

A műszaki fejlődés és a verseny fokozódása ellenére az európaiak több mint egyharmada továbbra sem képes élni a digitális társadalom előnyeivel - állapította meg csütörtökön közzétett összeállításában az EU legfőbb végrehajtó testülete, az Európai Bizottság.

Eszerint öt év alatt mintegy 35-85 milliárd eurós hasznot hozhatna, ha a társadalom nyitottabbá válna, az internetes oldalakhoz könnyebben lehetne hozzáférni, és minden uniós polgárnak rendelkezésére állna a szélessávú internethozzáférés.

A bizottság a tanács elé terjesztette az elektronikus társadalmi integrációról összeállított közleményét, amelyben több kulcsfontosságú kezdeményezés - köztük "e-integráció: te is légy benne" címmel figyelemfelkeltő kampány - támogatására szólítja fel a tagállamokat. Az elektronikus szolgáltatások hozzáférhetőségéről a bizottság jogalkotási kezdeményezést is mérlegel, amely hasonlítana az Egyesült Államokban e téren bevezetett szabályozáshoz.

"Napjaink társadalmában a tájékozódás szabadsága állampolgári jog, és egyben a jólét előfeltétele is. Morális szempontból sem fogadható el, gazdaságilag sem tartható az az állapot, hogy többmilliónyian képtelenek saját érdekükben igénybe venni az információs és kommunikációs technológiákban rejlő lehetőségeket" - mondta Viviane Reding, az információs társadalomért és a médiaügyért felelős uniós biztos.

"Mai kezdeményezésével a bizottság megerősíti elkötelezettségét az európai digitális társadalomból kirekesztettek ügye mellett. Az elmúlt időszak mérlege eléggé felemás. A bizottság ma egyértelmű jelzést ad minden érintettnek, iparnak, szabályozó hatóságoknak és kormányoknak egyaránt: most együtt kell cselekednünk, ha azt akarjuk, hogy mindenki akadálymentesen kapcsolódhasson be az információs társadalom vérkeringésébe" - hangoztatta.

A bizottság véleménye szerint az információs és kommunikációs technológiáknak biztosítaniuk kell a választás szabadságát, és a társadalmi különbségek mérséklése érdekében olyan formában kell eljutniuk a felhasználókhoz, hogy személyes vagy társadalmi helyzetétől függetlenül mindenki igénybe vehesse azokat.

A 2006-os rigai nyilatkozatukban az európai uniós miniszterek egyértelmű irányszámok teljesítését vállalták, így például azt, hogy felére csökkentik az internethasználat és a digitális műveltség terén meglévő szakadékot, valamint azt, hogy 2010-ig gondoskodnak arról, hogy a nyilvános honlapok 100 százalékban hozzáférhetőek legyenek mindenki számára. Az irányszámok teljesítése ötéves távlatban mintegy 35-85 milliárd eurós hasznot hozhat.

Az irányszámok és a hatóságokat, az ipart és a civil társadalmat egyaránt mozgósító kezdeményezések ellenére azonban az előrehaladás egyelőre lassú és egyenlőtlen - állapította meg a bizottság. Brüsszel most úgy látja, hogy a Rigában vállalt célok nagy része nem fog időben teljesülni. A nyilvános honlapok hozzáférhetősége még csak 5 százalékon áll. A 64 év feletti korosztálynak csak 10 százaléka használja az internetet, szemben a 47 százalékos európai átlaggal.

"Ha nem lépünk, a szakadék 2010 helyett csak 2015-re fog a felére csökkenni" - olvasható a helyzetértékelésben.

A bizottság részére elvégzett legutóbbi elemzések azt mutatják, hogy az internetes oldalak, a kommunikációs terminálok, a televíziókészülékek és más információs és kommunikációs technológiák hozzáférhetőségével továbbra is gondok vannak, és a lemaradás veszélyének elsősorban a kevésbé iskolázottak, a gazdaságilag inaktívak és az idősek vannak kitéve.

A kutatás és a kísérleti projektek támogatása mellett a Bizottság horizontális jellegű jogi szabályozás kidolgozásán is munkálkodni fog annak érdekében, hogy az információs társadalomban még többen vehessenek részt, hogy egyenlő jogok érvényesüljenek, és kialakuljon a valóban egységes piac. Több EU-tagállam - így Nagy-Britannia, Spanyolország és Olaszország - már meg is kezdte az elektronikus társadalmi integrációt elősegítő jogszabályi intézkedések elfogadását.

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Sony 4 győzelmet ünnepel a 2024-es TIPA Awardson

A Sony büszkén jelenti be, hogy a nagyhírű Technical Image Press Association ismét négy TIPA-díjjal ismerte el a Sony teljesítményét és innovációját. Idén a Sony többek között a "LEGJOBB PROFESSZIONÁLISABB HYBRID KAMERA" elismerést kapta az Alpha 9 III és a "LEGJOBB APS-C EXPERT KAMERA" címet az Alpha 6700 számára.

2024. április 20. 13:14

Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival

Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatérnek a magyar utakra. A következő hónapokban az ország számos pontját érintik majd, hogy frissítsék a városok, utak és autópályák nézetét a Google Térképen.

2024. április 20. 09:49

Sony World Photography Awards 2024 – kihirdették a nyerteseket

A World Photography Organisation egy különleges gálaünnepségen Londonban kihirdette a Sony World Photography Awards 2024. évi nyerteseit. Az immár 17. éve megrendezett díjátadó ünnepség napjaink legjobb fotográfiai alkotásait mutatja be, valamint az elmúlt év legközkedveltebb képeit és történeteit díjazza. A győztes, döntős és shortlistre került képek április 19-től láthatók a Sony World Photography Awards 2024 kiállításon a londoni Somerset House-ban.

2024. április 19. 20:08

Kiberbiztonsági útmutató készült a magyar kkv-knak

A magyar kisvállalkozásokat támogató kiberbiztonsági kézikönyvet mutatott be az Európai Innovációs és Technológiai Intézettel (EIT Digital), a Nemzetközi Digitális Alapítvánnyal (Global Digital Foundation) együttműködve a Huawei Technologies. 

2024. április 19. 18:43

A MITTE az ügynökségi partnere a világ első tokenizált naperőmű projektjének

A MITTE felel a globális zöld energia vállalat, a Sunmoney Solar Group almárkájának branding és social feladataiért, illetve a Sunmoney 360 app design feladataiért.

2024. április 19. 16:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50