Befejeződött a Microsoft WTW ’07 .NET Fejlesztői Versenye

forrás Prim Online, 2007. december 5. 15:34

A Microsoft Magyarország Fejlesztési Platform Üzletága és a BME Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszékén működő MSDN Kompetencia Központ az evosoft és a Jövő Háza támogatásával idén másodszor rendezte meg „WTW” elnevezésű programozói versenyét. A verseny egy 24 órás problémamegoldás keretében a hálózati kommunikációra és az algoritmusokra fókuszált, ahol a háromfős csapatoknak Microsoft technológiával kellett megoldaniuk egy nagy- és három kisfeladatot.

A verseny nagyfeladata egy virtuális pizzafutár-cég irányítása volt .NET Remoting és saját fejlesztésű algoritmusok segítségével. A versenyzőknek olyan megoldást kellett fejleszteniük, amely képes a rendszerbe beérkező rendeléseket felvenni, és a pizzát a megadott várostérképet felhasználva a lehető legrövidebb idő alatt kézbesíteni. Az elkészített alkalmazásnak feladata volt a futárok térképen való elhelyezése és állapotinformációinak kijelzése is. A rögtönzött árverések segítségével a csapatoknak lehetőségük volt egymással kereskedni, és újabb motorokat venni, ahhoz, hogy a cég a lehető legtöbb profitot termelhesse.

A versenyen 28 háromfős csapat vett részt. Leginkább a 18-35 éves korosztály képviseltette magát, de részt vett a versengésben egy 17 éves versenyzőkből álló középiskolás csapat is. Foglalkozásukat tekintve a résztvevők főleg egyetemisták voltak, de találkozhattunk tapasztalt, többéves gyakorlattal rendelkező céges fejlesztőkkel is, mint például a Microsoft, az evosoft és a Nokia. A verseny alatt a közép- és általános iskolások vezetett túrán vehettek részt, amely során betekintést nyerhettek a fejlesztői munkába.

Az első helyezett csapat idén a PöttyNet fantázianevet viselő csoport lett, amelyet Deák Gábor, Kátai Sándor és Zavarkó Gábor képviselt. A csapatról tudni kell, hogy az első 24 órás WTW versenyen ők nyerték el a legjobb diákcsapat díjat, és, idén már nem diákcsapatként indulva, komoly tapasztalattal a hátuk mögött, óriási fölénnyel, több mint félmillió forint hasznot termelve végig uralták a pizzapiacot. A legjobb diákcsapat tagjai idén is állásajánlatot kaptak a Microsoft valamely partnercégétől a Microsoft Gyakornoki Program keretében.

„A WTW 24 órás programozói verseny nagyon jó lehetőséget teremt arra, hogy diákok „igazi” - az iparban dolgozó - fejlesztőkkel versenyezve mérhessék össze tudásukat, kitartásukat. Számunkra ez a verseny nagyon sok tapasztalattal szolgált a csapatban való együttműködéssel kapcsolatban is. Az idei feladat különösen tetszett, azért, mert megoldása során a többi csapat tagjaival együtt tudtuk már menet közben elemezni a verseny éppen aktuális állását. Összességében jól éreztük magunkat, már nagyon várjuk a következő – már nemzetközi - megmérettetést.” - mondta el a versenyt követően Deák Gábor, a győztes PöttyNet csapat tagja.

 „Egy ilyen programozási verseny kiváló lehetőség arra, hogy az evosoftot, mint potenciális munkalehetőséget megismertessük a diákokkal. Erre nagy szükségünk is van, hiszen megrendelés-állományunk folyamatos bővülése miatt mindig vannak betöltetlen pozíciók, amelyekre szeretettel várjuk a tehetséges és szorgalmas fiatalokat. Projektjeink döntő többségében Microsoft technológiákat használunk, így a programozási versenyen való megmérettetés fontos visszajelzés a számunkra. Örülök annak, hogy csapataink ismét jó helyezést értek el, igaz, most nem lettünk elsők, de az élbolyban végeztünk; és, ha lesz a versenynek folytatása, azon is szívesen elindulunk” - nyilatkozta Nagy Péter, az evosoft műszaki igazgatója.

„Fontosnak tartjuk, hogy a magyar fejlesztők megismerhessék egymást; a távlati célunk pedig egy igazi fejlesztői közösség kialakítása. Előző versenyünk, a Win The Web sikerein felbuzdulva úgy láttuk, hogy az ilyen jellegű off-line versenyeknek sokkal jobb a hangulata és a közösségépítő ereje, mint a tipikus on-line versenyeknek. Úgy érezzük, hogy ez az irányvonal kedvező fogadtatásra talált. Céges, egyetemista, főiskolás és középiskolás csapatok egyaránt jelen voltak. Az egész MSDN Kompetencia Központ nevében köszönettel tartozunk a Microsoft Magyarországnak és az evosoft-nak szervezői és anyagi támogatásukért” - nyilatkozta az MSDN Kompetencia Központ részéről Dávid Zoltán.

 „A szoftveriparban általános tapasztalat, hogy a legtöbb fejlesztő kedveli a játékokat, különösen, ha azok valamilyen intellektuális kihívás vagy verseny formáját öltik. Egy új szoftvertechnológia elsajátítása gyakran meglehetősen „száraz” folyamat, ami azonban jóval hatékonyabbá tehető, ha egy érdekesnek ígérkező programozási versennyel konkrét okot és alkalmat adunk a fejlesztőknek annak kipróbálására. A közelmúltbeli webfejlesztési ill. Vista gadget-fejlesztési versenyeink is ezt a tapasztalatot erősítették meg, s a mostani 28 résztvevő csapat tagjai által egyöntetűen kiválónak minősített játék sikere nyomán egy még nagyobb léptékű, több országot átfogó online verseny jövőbeni képe kezd előttünk kirajzolódni” - jelentette ki Kerese István, a Microsoft fejlesztési üzletág igazgatója.

A versenyről és a győztes csapat megoldásáról bővebben az alábbi link alatt tájékozódhat:

http://msportal.hu/WTW/Default.aspx

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50