Hardverhiba miatt ismét elhalasztja a Barcelona forgalmazását az AMD

Milkovits Gábor, 2007. december 6. 20:43

Az AMD hivatalos közleményben bejelentette, hogy egy teljesítménycsökkenést okozó hardverprobléma miatt ismét kénytelen elhalasztani a Barcelona négymagos szerverprocesszorok forgalmazását.

A probléma lényege, hogy a Barcelona és Phenom négymagos lapkákon gondok adódtak a TLB komponens működésével, és ezért az AMD az utolsó pillanatban egy BIOS frissítést adott ki hozzájuk. Ez azonban a hibás TLB kiiktatásával párhuzamosan jelentősen csökkenti a processzorok teljesítményét, átlagosan 13,9%-kal. Eredetileg úgy lehetett tudni, hogy csak a legmagasabb órajelű, 2,4 GHz-es modelleket érinti a hiba, most azonban kiderült, hogy az összes verziónál fennáll a teljesítménycsökkenés. Az AMD valamikor 2008 első negyedévében tervez egy olyan javítást, amely feleslegessé teszi a lassító BIOS-frissítést. Az nem világos, hogy mi a helyzet a már tömegesen forgalmazott 2 és 2,2 GHz-es asztali Phenom CPU-kkal, mindenesetre a gyártó a javítás bevezetéséig, azaz a már említett 2008. eleji időpontig jelentősen korlátozza a Barcelona Opteron szerverprocesszorok forgalmazását.

Nyilvánvalóan nem kell külön hangsúlyozni, hogy az újabb halasztás a lehető legrosszabbkor jött a második számú processzorgyártónak. A vállalat az utóbbi három negyedévben folyamatosan veszteséget volt kénytelen elkönyvelni, az ATI felvásárlásával járó anyagi kiadások egyfolytában teherként nehezednek rá, az új négymagos platformnak pedig az Intel igencsak népszerű, korábban kiadott négymagos (valójában 2 x 2) kínálatával kell, illetve kellene megküzdenie. Az egyetlen pozitív reménysugár, hogy az első Phenom lapkákat és hozzá tartozó Spider platformot jól fogadták a számítógépgyártók az első hetekben.

Kulcsszavak: processzor AMD

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09