Betilthatják az eBay-t Franciaországban

MTI Sajtóadatbank, 2007. december 7. 09:35

Bezáratná az eBay internetes aukciós ház francia portálját az árverési vállalkozásokat felügyelő francia hatóság.

A felügyelet szerint az eBay klasszikus árverési tevékenységet folytat, de kiskereskedelmi közvetítőnek "álcázza" magát, hogy ne kelljen betartania a hagyományos és az online aukciós házakra egyaránt vonatkozó fogyasztóvédelmi előírásokat, amelyeket 2000 óta törvény szabályoz Franciaországban. A hatóság ezért bírósághoz fordult és kezdeményezte, hogy állítsák le az ebay.fr címen működő honlapot.

Az eBay vitatja a felügyelet álláspontját. Az adásvétel egészen új formáját fejlesztették ki, aminek semmi köze az árveréshez. A portálnak közvetítő szerepe van csupán, fórumot biztosít, hogy az eladók és vevők egymásra találjanak, és például kikiáltási árat sem határoznak meg hivatalból - érvel az amerikai nagyvállalat.

A párizsi bíróság várhatóan három-öt hónapon belül hoz ítélet az ügyben. Az eBay előre jelezte, hogy kedvezőtlen döntés esetén azonnal fellebbez - áll a ZDNet.de német informatikai hírportálon megjelent beszámolóban.

Az eBay egyébként 1995-ben indult, nyílt részvénytársasági formában működő vállalkozás. A kaliforniai központú cég honlapja (a nemzeti portálokkal, mint például a franciával együtt) generálja a legnagyobb volumenű árverési - ha tetszik, árverési jellegű - kiskereskedelmi forgalmat az interneten.

Kulcsszavak: jog eBay

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50