Újabb négy település előtt nyílt meg a digitális világ

forrás Prim Online, 2007. december 7. 19:23

2007 novemberétől újabb négy vidéki település lakosai élvezhetik a szélessávú internet adta információs és szórakozási lehetőségeket. A térség informatikai fejlesztését Európai Uniós és állami támogatások elnyerése tette lehetővé, melynek eredményeképpen a pályázó helységekben nemcsak internet, hanem kábeltévé és IP telefónia használatára is lehetőség kínálkozik. A 258 millió forint összértékű beruházás kivitelezői pályázatát a Synergon Informatika Nyrt. nyerte meg, amely a határidő előtt 6 hónappal adta át a kiépített hálózatot.

Európai Uniós támogatásnak köszönhetően Sárbogárd, Sárbogárd-Pusztaegres Mezőszilas, Nagylók, és Hantos is lehetőséget kapott, hogy felkerülhessen Magyarország digitális térképére a helyi lakosok legnagyobb megelégedésére, akik az elmúlt időszakban egyre növekvő igényt és érdeklődést mutattak a világhálón való gondtalan szörfölés, a pillanatok alatt megjelenő oldalak és a gyors letöltések iránt. 

Az egyre intenzívebb keresletet felismerve Sárbogárd Város Önkormányzata, Mezőszilas, Nagylók és Hantos közös pályázatot nyújtott be a helyi szélessávú infrastruktúra kiépítésére. Az említett települések konzorciumát 2005 decemberében hirdették nyertesnek, melynek köszönhetően együttesen 194 millió forint összegű vissza nem térítendő támogatást sikerült elnyernie az Európai Unió Gazdasági Versenyképesség Operatív Programjától. A pályázatban való részvételhez szükséges önrész számottevő részét a Belügyminisztérium szintén nem visszatérítendő önerő alapjából finanszírozták, mely újabb 39 millió forintot jelentett. A digitális felzárkóztatás jegyében az EU és a Magyar Állam összesen 233 millió forint kiutalásával segítette a pályázat nyertesét. Az önerő fennmaradó hányadát a leendő üzemeltető által biztosított bérleti díjból finanszírozták.

A projekt keretein belül Hantos, Nagylók községekben, Sárbogárd le nem fedett részein, valamint Pusztaegres külterületen multifunkcionális (Internet, kábeltévé, valamint IP telefon szolgáltatásra is alkalmas) optikai lefedő hálózatot alakítottak ki. Mezőszilason, ahol a pályázat előtt is lehetőség volt a kábeltévé adásainak fogására, internet elérésére alkalmas micro hálózat került kialakításra.

Synergon Informatika Nyrt.- nek szerződés szerint 2008. márciusáig kellett volna befejeznie a projektet, azonban a kivitelezés már 2007. októberben lezárult, fél évvel a tervezett átadás előtt.  A kivitelező 2007. nov. 23.-án a hivatalos projektzáró felügyelő bizottsági ülésen - akkor már a jogerőre emelkedett NHH engedély birtokában - átadta a hálózatot az üzemeltető DKH részére.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05