15 éves a ThinkPad

forrás Prim Online, 2007. december 9. 11:56

A ThinkPad 2007-ben ünnepli 15. születésnapját. Bár számos jellemzője megváltozott az évek során, három dolog ugyanolyan maradt: a piros TrackPoint, a téglalap alak és a fekete külső. A ThinkPad, amelyet 1992-ben Richard Sapper és Naitó Arimasza tervezett, díjak százait gyűjtötte be. Mindez azonban csak töredéke a mérföldkövek hosszú listájának: a ThinkPad volt az első modern noteszgép, amelyik felszállt az űrbe egy űrrepülőgéppel, és amelyik helyet kapott a new yorki Modern Művészetek Múzeumának állandó kiállításában.

A ThinkPad történetének állomásai:

1992: ThinkPad 700C

Az IBM bejelentette a ThinkPad sorozat első tagját, a ThinkPad 700C-t.  Az IBM már az elején felállította a mércét: ez volt az első notebook 10,4 hüvelykes színes TFT-képernyővel és új TrackPoint mutatóeszközzel. A notebook 2,6 kilogrammot nyomott és 120 MB memóriával volt felszerelve – akkor ez egész komolynak számított.
1993: ThinkPad 750P/360P
Az IBM bemutatott egy átalakítható, tollal rendelkező notebookot, amellyel használója lejegyezhette gondolatait és ötleteit – így több időt tölthetett gondolkodással és kevesebbet gépeléssel.
1994: ThinkPad 755
1994-ben továbbra is iparágvezetőként megjelent az első, beépített CD-olvasóval felszerelt notebook. A ThinkPad 755 CD nagy mennyiségű adat betöltését és használatát tette lehetővé.
1995: ThinkPad 701C
Az IBM egyik kutatójának, miközben kirakóst játszott lányával, nagyszerű ötlete támadt: válasszuk szét a billentyűzetet két összeillő részre, amelyek kinyílnak a képernyő felnyitásakor, és összecsukódnak a lecsukáskor. A ThinkPad 701 billentyűzete új irányt jelentett a technológiában, mivel elsőként tette lehetővé egy szabványos méretű billentyűzet elhelyezését egy kisméretű notebookban.
1996: ThinkPad 560
Az IBM ismét új kategóriát állított fel, az „ultrahordozható” számítástechnikát. A folyton úton lévő felhasználók igazán könnyűsúlyú, mégis ütőképes hordozható számítógéphez jutottak.
1997: ThinkPad 770
Ez volt az első notebook beépített DVD-olvasóval. Végre kiváló minőségű videót lehetett nézni notebook-számítógépeken is.
1998: ThinkPad 600
1998-ban az IBM ismét új kategóriát hozott létre a ThinkPad 600 bemutatásával, a „vékony és könnyű” notebookot. A ThinkPad 600 sorozat minden idők legnagyobb példányszámban eladott IBM ThinkPad notebookja lett, amely címet a mai napig őrzi. A vásárlóknak egy vékony és könnyű, mégis nagyteljesítményű, de versenyképes árú notebookra volt szükségük, és ezen igény kielégítésére született meg a típus. Az IBM az akkori lehetőségekhez képest tökéletesen kiegyensúlyozta a teljesítményt és a hordozhatóságot.
1999: ThinkPad i sorozat
Az i sorozatban jelent meg az ötletes ThinkLight – egy kis lámpa, amely sötét környezetben, például repülőgépeken kellemesen megvilágította a billentyűzetet.
1999: Ultrabase
A ThinkPad 570-hez lehetett elsőként kapni az IBM Ultrabase dokkolóállomását kiegészítőként, hogy a felhasználók még nagyobb teljesítménnyel és rugalmassággal alakíthassák kedvükre ThinkPad notebookjukat.
2000: ThinkPad i sorozat
Az i sorozat tagjai voltak az első notebookok beépített vezetéknélküli csatlakozással. A felhasználók immár vezetéknélküli hálózatok kialakításával is növelhették hatékonyságuket.
2001: ThinkPad TransNote
A TransNote egy forradalmian új portfolió-notebook volt, amelyik a papír és tinta alapú munkát, illetve a mobil számítástechnikát egy digitális munkahelyben egyesítette.
2001: ThinkPad T sorozat
A T sorozat notebookjai kiváló egyensúlyt biztosítanak a teljesítmény és a hordozhatóság között. A titán-kompozit ház segít a súly alacsonyan tartásában a 14,1 hüvelykes képernyőméret mellett is, melyet akkoriban még sok asztali számítógéphez használtak.
2002: ThinkPad A31p
Az IBM bemutatta első mobil munkaállomását, a ThinkPad A31p-t.
2002: ThinkPad X30
Ez a notebook tovább növelte a kiemelkedő bővíthetőség és az egésznapos használat kínálta értékeket egy kicsi, és könnyű (mindössze 1,6 kilogrammos), ultrahordozható gépben.
2003: ThinkPad T41
A ThinkPad T41 az első notebook, amely saját ejtőernyővel van felszerelve: az IBM Active Protection System (aktív védelmi rendszer) egy beépített mozgásérzékelő, amelyik folyamatosan figyeli a rendszer merevlemezét, és ha ütődést, durva rázkódást vagy hasonló eseményt észlel, megvédi a merevlemezt a  meghibásodástól.
2003: A húszmilliomodik ThinkPad
Az IBM gyártotta le elsőként a húszmilliomodik notebookját – mely több, mint amit bármely más notebbok-márkából gyártottak addig.
2004: Ujjlenyomat-olvasó
Az IBM PCD bemutatta az első beépített ujjlenyomat-olvasót tartalmazó notebookot, és leszállította százmilliomodik PC-jét (asztali és notebook számítógépeket együtt számolva).
2005: Lenovo
A Lenovo megvásárolta az IBM PC üzletágát, így a cég új nemzetközi informatikai szereplővé, és a világ harmadik legnagyobb számítógépgyártójává vált. A Lenovo egyúttal bejelentette első átalakítható tábla PC-jét is, a ThinkPad X41-et, amely mind tábla PC-ként, mind ultrahordozható notebook-ként használható.
2006: ThinkPad X60 Tablet
Az új X60 Tablet gépbe érintőképernyő, valamint beltéri/kültéri képernyőfunkciók kerültek.
2007: Bukócső
A ThinkPadekben megjelent a felső „bukócső”, a képernyőt védő „Roll Cage”, amely tartósabbá teszi és jobban védi a fedelet és a monitort.
2007: Bőrkötésű ThinkPad Reserve
A ThinkPad Reserve az első ThinkPad igényes bőrkötésben.

További részletek: http://www.thinkpadreserve.com

Kulcsszavak: Lenovo notebook IBM

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50