Új távlatok a mobiltelefon használatában

Kovács Attila, 2007. december 11. 18:11

Sajtótájékoztatón találkozott ma a szakújságírókkal Suga János, a Motorola Magyarország ügyvezető igazgatója és Vilmos András, a StLPaN nevű, NLC-projekt vezetője. A számos magyar társaságot és felsőoktatási intézményt is tagjai között tudó, az Európai Unió által is támogatott, a Motorola Magyarország vezette StoLPaN konzorcium olyan szabványos technológiai környezet és üzleti modell kidolgozását és megvalósítását tűzte ki céljául, amely lehetővé teszi, hogy a mobiltelefon egyfajta tárcaként szolgáljon, amelyben a különböző bankkártyák mellett, elektronikus aprópénz, igazolványok, bérletek és jegyek, hűségkártyák, illetve egyéb értékes információk is tárolhatóak. A telefonban elhelyezett fizikai kontaktust nem igénylő (Near Field Communication, azaz NFC, érintés nélküli) chip alkalmazásával az eddigieknél kényelmesebben és sokoldalúbban használhatók majd a mobilok.

A mobiltelefon használatában új távlatokat nyitó alkalmazásokkal számos praktikus funkciót nyer a készülék, például jegyrendelési lehetőség, a jegy telefonba történő letöltése, és közvetlen telefonból történő használata, vagy az elektronikus pénztárca bankszámláról történő távoli feltöltése és az így megkapott elektronikus pénz automatáknál történő felhasználása, kiváltva így az aprópénz használatát. Suga kijelentette, hogy az NFC-nek minden lehetősége megvan, hogy, hogy rövid idő alatt olyan sikeressé váljon, mint az SMS. Ehhez a kellő műszaki háttér mellett a jó üzleti modell is nagyon fontos.

Vilmos a főbb célokat vázolta. Ezek szerint olyan egységes technológiai környezet kialakítását célozzák, amelyet a mobilgyártók telefonjaikban és egyéb kommunikációs eszközeikben használva lehetővé tehetik, hogy a különböző szolgáltatók, eltérő funkcionalitású és igényű termékei, egymás mellett, esetleg egymással együttműködve zavartalanul működjenek függetlenül a készülék típusától, vagy a szolgáltatás jellemzőitől. Ezen túlmenően a konzorcium célja az is, hogy az iparággal megismertessen egy olyan egységes üzleti-logisztikai modellt, amely biztosítja a szolgáltatások letöltésében, üzemeltetésében résztvevő partnerek érdekeltségét, tartós, kiszámítható együttműködését, akár egymás számára ismeretlen, nemzetközi partnerek között is.

Az immár egy éve működő konzorcium a november közepén, Párizsban megrendezett Cartes nemzetközi szakmai kiállításon mutatta be első eredményeit, amely a kidolgozott általános szabványokon alapuló jegyvásárlás, jegyhasználat, jegyellenőrzés, és pénztárca funkciókat demonstrálta a szakmai közönség számára. A közeljövő újabb feladatai szakmai dokumentációk készítése, amelyek az alkalmazások kibocsátásának és működtetésének kérdéseit tárgyalják, valamint újabb komplex felhasználási lehetőségek megvalósítása, mint bankkártyák használata, vagy a vásárlási folyamat telefon általi támogatása lesznek.
A StoLPaN konzorciuma a tervek szerint részt vesz olyan nagy európai bevezetési programokban is, amelyekben megszerzett kutatási ismereteit, valamint fejlesztési tapasztalatait és kapacitását a gyakorlatban is kamatoztatni tudja. A konzorciumnak az is  célja, hogy tudásbázisára, és különböző pályázati forrásokra építve, tevékenységét kiterjesztve, további hazai vállalkozásokat és kutatási intézményeket vonjon be az NFC technológiával kapcsolatos fejlesztésekbe, megteremtve ezáltal egy csúcstechnológia, egy európai kulcsiparág hazai alapját/központját.

A Prím Online kérdéseire adott válaszokból további információk láttak napvilágot.


- A konzorcium elsősorban a szabványosításban-egységesítésben kíván irányt mutatni gyártóknak, szolgáltatóknak. Továbbá fontos feladatának tekinti a technológiát használó készülékek testre szabási kötöttségeinek feloldását.  
- Nem minden ma kapható maroktelefon alkalmas arra, hogy NFC-képes mobil váljék belőle.
- Jelenleg több mobilgyártó, köztük a Motorola is fejleszt NFC-képes készülékeket.
- 2007-re mintegy 450 millió, 2015-re pedig több mint 2 milliárd NFC-képes mobilkészülék lehet használatban a világon.
- A StoLPan új hazai partnerek bevonását tervezi, pályázati együttműködésekben és demo/pilot üzemelések elindításában érdekelt, nemzetközi tudásközpontot kíván felállítani Budapesten és 4 vagy 5 európai nagyvárosban.
- a Motorola L7 típusú NFC-képes mobilkészülék prototípusát bemutatták a sajtótájékoztatón.
- ha nem lesz egységesítés a világ mobilgyártóinak az NFC-képes készülékei között, a technológia nem lesz képes átütő globális sikert elérni.
- A műszaki és alkalmazásfejlesztési munkákkal párhuzamosan a technológia használatával járó (a műszakinál nehezebb) egységes jogi megoldás kimunkálása is folyik. Ezzel kapcsolatosan hatályos EU-s jogszabályokat kell harmonizálni.

Az Európai Bizottság „Information Society Technologies” (IST, „Az információs társadalom technológiái”) programja által társfinanszírozott StoLPaN projekt („Store Logistics and Payment with NFC” – raktárlogisztika és fizetés NFC technológiával) célja az, hogy nyílt kereskedelmi és műszaki keretrendszereket dolgozzon ki NFC-re felkészített mobiltelefonos szolgáltatásokhoz. Ez egyszerűbbé fogja tenni az NFC-re felkészített mobil alkalmazások telepítését a vertikális piacok széles körében, függetlenül a telefon típusától és az igényelt szolgáltatás jellegétől. A konzorcium tagjai az Auto-ID-Lab St. Gallen, a Banca Popolare di Vicenza, a Bull, a Baker&McKenzie, a Consorzio Triveneto S.P.A., a Consult Hyperion, a Deloitte, a Fornax, a Libri, a Motorola, az NXP Semiconductors, a Safepay Systems, a Sun Microsystems, a T-Systems, valamint a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és a Budapesti Műszaki Főiskola Neumann János Informatikai Kara.

További információ: www.stolpan.com

Kulcsszavak: mobilszolg Motorola-hu

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50