Kamerával a memóriavesztés ellen

MTI Sajtóadatbank, 2007. december 13. 09:33

Szemüvegen viselhető digitális kamera lehet a megoldás azok számára, akik emlékezési zavarokkal küszködnek - állítják szakértők tudományos kutatási eredményekre alapozva.

A Microsoft fejlesztésében megjelent Sensecam névre keresztelt digitális kamera a viselő által látott eseményekről készít félpercenként fényképeket, amelyeket később gyorsított felvételként lehet visszajátszani. A kamerával végzett kísérletek azt bizonyítják, hogy a memóriazavarokkal küszködő embereknél a rögzített pillanatképek segítettek visszaemlékezni az egyes eseményekre és a hozzájuk kapcsolódó érzelmekre is. Szakértők szerint az általános memóriavesztéssel küszködő emberek és Alzheimer-kórban szenvedők is segítségre lehet, ennek bizonyítására azonban további vizsgálatok szükségesek.

A tenyérnyi méretű kamerát - amely 30 ezer fénykép tárolására, vagyis nagyjából két hét eseményeinek rögzítésére képes – jelenleg amerikai és brit egyetemeken tesztelik - derült ki a BBC internetes kiadásában megjelent beszámolóból.

Számtalan, memóriaproblémákkal küszködő ember naplóírással idézi fel emlékeit - mondta Neil Hunt, az Alzheimer-szövetség tagja. A pillanatképek újranézésével pedig nem csak az eseményeket, hanem a hozzájuk kapcsolódó érzelmeket is fel lehet idézni.

Az eszközt egy 63 éves hölgy segítségével tesztelték, aki egy korábbi agyi fertőzés következtében vesztette el memóriáját. A kísérleti idő alatt minden második nap közel 1 órát töltött két hét eseményeinek visszanézésével. A hölgy emlékeztető nélkül az öt nappal korábbi eseményeket rendre elfelejtette, miközben a vizsgálatok során a felidézett emlékek kilencven százalékára sikerült emlékeznie, olyanokra is, amelyek 14 nappal korábban történtek.

A kutatók most az egészséges, idős embereknél és az Alzheimer-kórban szenvedő betegeknél vizsgálják a speciális kamera hatását, amely a naplóhoz hasonló módon működik, viszont annál sokkal egyszerűbben használható.

Fényképezés ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Sony World Photography Awards 2024 – kihirdették a nyerteseket

A World Photography Organisation egy különleges gálaünnepségen Londonban kihirdette a Sony World Photography Awards 2024. évi nyerteseit. Az immár 17. éve megrendezett díjátadó ünnepség napjaink legjobb fotográfiai alkotásait mutatja be, valamint az elmúlt év legközkedveltebb képeit és történeteit díjazza. A győztes, döntős és shortlistre került képek április 19-től láthatók a Sony World Photography Awards 2024 kiállításon a londoni Somerset House-ban.

2024. április 19. 20:08

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09