Adatbáziskezelő szoftvercéget vásárol az IBM

Milkovits Gábor, 2007. december 22. 09:00

Az IBM bejelentette, hogy – nem hivatalos források szerint körülbelül 14 millió dollárért - megvásárolja a Solid Information Technology nevű, memórián belüli adatbázisokat kezelő szoftvereket gyártó céget.

A Solid által kínált megoldások azért igen közkedveltek, mert a fő memóriából tudnak igen gyorsan információt nyerni, ezáltal pedig ideálisak az olyan alkalmazásokhoz, mint például a telefonhálózatok, vagy a tőzsdei informatikai rendszerek. A vállalat ügyfelei közé olyan cégek tartoznak, mint például a Cisco Systems, a Siemens, a TeliaSonera és a Nokia. Az IBM azzal indokolta a vételt, hogy szeretne közvetlen konkurenciát támasztani az Oracle TimesTen megoldásának, és piacot szerezni a cégtől.

A vásárlás kedvezőtlen lehet a MySQL számára, amely újabb független partnert veszít el ezáltal; két éve ugyanis a legelterjedtebb MySQL nagyteljesítményű tranzakciós motort gyártó InnoDB-t vásárolta föl az IBM riválisa, az Oracle. A MySQL éppen ekkor kezdett szorosabb viszonyt kialakítani a Solid-dal – igaz persze, hogy elvileg a felvásárlás korántsem jelenti ennek a végét, hiszen például az InnoDB is tovább fejleszt alkalmazásokat a MySQL-nek.

Az IBM PC-üzletágának leépítése, illetve eladása után tovább folytatja a komplex vállalati informatikai szolgáltatásokra koncentráló üzleti stratégiáját, amelynek részei a hasonló felvásárlások. A Solid ebben az évben a 12. cég, amelyet a kék óriás megvásárol – az ügylet technikai része várhatóan 2008 első felében zárul majd le. Az IBM ígérete szerint az alkalmazottak mind a helyükön maradnak.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05