D-Link DNS-313: Hálózati és USB-s háttértár BitTorrent alkalmazással

forrás Prim Online, 2007. december 23. 10:20

A D-Link hálózati háttértárai (NAS) újabb taggal bővültek: a karácsonyi szezonra megérkezett az egy SATA HDD befogadására kész DNS-313, mely USB porton keresztül közvetlenül a PC-re, vagy Gigabites LAN porton a hálózatra is csatlakoztatható.

A multimédiás fájlok számának robbanásszerű fejlődésével az otthoni felhasználóknál is jelentősen megnőtt a rugalmasan bővíthető tárolókapacitás iránti igény. Jellemzően két technológia verseng egymással: az USB-s külső merevlemezek mellett egyre többen alkalmazzák a sokkal szélesebb körű funkcionalitást kínáló hálózatra csatlakoztatott háttértárolókat (NAS). Ezek az eszközök a routerre csatlakoztatva úgy érhetők el valamennyi hálózatba kapcsolt számítógépről vagy akár távolról, hogy nem csökken a számítógép teljesítménye.

A D-Link idén már jelentős sikereket ért el Linux platformra épülő 2 fiókos, tükrözést is lehetővé tévő DNS-323 tárolójával, időközben azonban két irányban is folytatta a fejlesztést: jövőre megjelenik az OLED kijelzős DNS-343 professzionális iscsi támogatással rendelkező 4 fiókos családtag, míg a karácsonyi szezon hajrájára már meg is érkezett a kistestvér, a DNS-313 1 fiókos hálózati háttértároló.

Biztonságos tárolás, gyors elérés


A DNS-313 tárolóba tetszőleges méretű SATA I/II HDD illeszthető minden szerelés nélkül, így pénztárcánktól függően akár 1TB tárolókapacitással is bővíthetjük az otthoni számítógépeink háttértárolóit. A Gigabites kapcsolatnak köszönhetően a fájlok bármely otthoni számítógépre az USB-s háttértárolóknál kétszer gyorsabban tölthetők le. Mindeközben a NAS-on tárolt fájlok teljes biztonságban vannak a számítógép meghibásodása esetén is. A DNS sorozat saját beépített (nagyon csendes) ventilátorral hűti a merevlemezeket, a ventilátor fordulatszáma az aktuális hőmérséklettől függ - A DNS sorozat eszközeik folyamatosan figyelik a merevlemezek állapotát, probléma esetén képesek leállítani magukat, hogy megelőzzék a lemezek túlmelegedését vagy egyéb sérülését.

Megosztás a hálózaton


Egy Gigabites vezeték nélküli n-es routert (pl. DIR-655) hálózatba kötve akár vezeték nélkül is élvezhető a korábban kizárólag vezetéken keresztül megszokott sebesség. A DNS sorozat eszközeit akár 10-15 felhasználó is használhatja egy időben úgy, hogy ez nem fogja vissza egyetlen számítógép teljesítményét sem. A távoli elérést a beépített FTP szerver biztosítja.
Amennyiben a hálózati megosztási funkciókra nincs szükség, a készülék egy USB 2.0 porton keresztül közvetlenül a PC-re is csatlakoztatható.

Multimédia lejátszás


Az Upnp és Itunes médiaszerver segítségével bárhonnan a hálózatból elérhetők a médiafájok (zene, videó, képek) - nemcsak PC-s környezetben, hanem Macintosh hálózatban is. Nem kell egy számítógépnek bekapcsolva lennie, hogy ezeket a lehetőségeket használjuk - míg egy PC akár 300W fogyasztással is bír, addig a DNS eszközök csak 10-15W áramot fogyasztanak. A DNS sorozat eszközeit akár 10-15 felhasználó is használhatja egy időben úgy, hogy ez nem fogja vissza egyetlen számítógép teljesítményét sem.

BitTorrent le- és feltöltés kikapcsolt számítógép mellett


A DNS sorozat eszközei képesek automatikusan az internetről letölteni megadott tartalmakat (torrent, edonkey, filetp, emule, http és ftp letöltések). Mindössze azt kell megadni, hogy milyen tartalmat szeretnénk letölteni, majd az eszköz automatikusan képes ezeket letölteni, és kezelni anélkül hogy a PC vagy más számítógép be lenne kapcsolva. A letöltéseket egy grafikus kezelőprogrammal tudjuk irányítani (sancho) amely PC-re, linux-ra és macintoshra is elérhető. Ezzel a programmal akár az interneten keresztül is - akár egy másik földrészről is - tudjuk irányítani a letöltéseinket. Bár a piacon ismert egy hasonló megoldás, a D-Link DNS-313 számos előnnyel rendelkezik: a letöltéshez nem kell routert cserélni, mivel itt a letöltést a NAS eszköz végzi – a tűzfal, az internet gateway, a vezeték nélküli kliensek kiszolgálása nem csökkenti a teljesítményt. A konkurens routerei nem figyelik a HDD állapotát, nincs mentési lehetőség és nincs hűtési lehetőség.

DNS-313 1 fiókos hálózati háttértároló


+ Egy merevlemez fiók 3.5” SATA meghajtónak
+ Egyszerű merevlemez telepítés
+ Gigabit csatlakozás a routerhez/switch-hez
+ Direkt USB kapcsolat a számítógéphez
+ UPnP AV Szerver, mely megosztja képeket, videókat és zenéket a hálózati médialejátszóknak
+ P2P le- és feltöltések támogatása, iTunes szerver támogatás
+ Időzített WEB és FTP letöltések kezelése
+ Beépített FTP szerver
+ Fejlett energiagazdálkodás
+ Valósidejű mentések kezelése
+ Felhasználó / csoport szintű jogosultságok kezelése
+ Többnyelvű fájlnév támogatás.
+ Web alapú konfigurációs felület bármilyen Java-képes böngészővel
+ Windows 2000, XP, Vista támogatás
+ Egyszerűen kezelhető backup szoftver mellékelve
 
A DNS-313 már kapható a D-Link Kiemelt SoHo Partnereinél. Bevezető bruttó végfelhasználói ára merevlemez nélkül 23990 Ft.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05