E-kiskereskedelem - az idén 50 százalékos növekedést vár a GKM

MTI Sajtóadatbank, 2008. január 8. 11:08

A várakozások szerint 2008-ban a fogyasztói elektronikus kiskereskedelem forgalma megőrzi eddigi, évi csaknem 50 százalékos növekedési ütemét - közölte a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium az MTI-vel.

A GKM elemzése szerint az elektronikus kereskedelem az elmúlt években egyre növekvő részt hasít ki a gazdaságból: 2004-ben az interneten keresztül értékesítő kiskereskedelmi boltok forgalma elérte a 12 milliárd forintot, 2005-ben pedig meghaladta a 19 milliárd forintot. A prognózis szerint ez e-kereskedők árbevétele 2007-ben mintegy 30 milliárd forint volt, ami az idén elérheti a 45 milliárdot is.

Az analízis szerint azonban a kereskedelem elektronikus formája még bőséges tartalékokat rejt magában. Az Országgyűlés által 2007. júliusában elfogadott törvénymódosítások megteremtették ugyanis piac- és fogyasztóbarát elektronikus kereskedelmi szabályozást. Ennek köszönhetően megszűntek az elektronikus kereskedelem felesleges adminisztratív kötelezettségei, s így egyszerűbbé vált a vállalkozások piacra lépése.

A GKM elemzése szerint az elektronikus kereskedelem fejlődését leginkább az újfajta babonák elterjedése gátolja. Noha az e-kereskedelemnek egyértelmű előnyei vannak - például a csekély fenntartási költségek, ily módon a jóval alacsonyabb vételárak -, az információhiányból fakadó babonák és a motiváció hiánya érdemi gátjai a fejlődésnek úgy a vásárlói, mint az eladói oldalon. Ezért a gazdasági tárca tájékoztató oldalt indított (www.gkm.gov.hu; www.elker.hu).

A közlemény szerint az oldal mind a vállalkozásoknak, mind az elektronikus kereskedelmi szolgáltatást igénybe vevő vásárlóknak gyakorlatban hasznosítható információkkal szolgál. A fogyasztók az internetes vásárlás menetéről, a fizetési lehetőségekről, az esetleges kockázatokról és azok elkerüléséről, valamint a jogorvoslat módjairól kapnak tájékoztatást, míg a vállalkozók átfogó képet kapnak az elektronikus bolt indításához, üzemeltetéséhez kapcsolódó kötelezettségekről.

Az infokommunikációs szolgáltatásokkal szembeni bizalom erősítése érdekében a minisztérium szigorította a kéretlen elektronikus hirdetésekre vonatkozó szabályozást is, hatékonyabbá téve a hatósági fellépést. A szabályozás alapján eljáró Nemzeti Hírközlés Hatóság 2007-ben mintegy félezer spameljárást folytatott le, jelentős bírságokat kiróva a visszaélést elkövetőkre.

A közlemény szerint a 2007. évi adatok tükrében elmondható, hogy 2006-hoz képest az internet-előfizetések száma közel 30 százalékkal nőtt, ezen belül a szélessávú kapcsolatok aránya megközelítette a 60 százalékot. A nagy- és középvállalkozások közel 100 százaléka, míg a mikrovállalkozásoknak a 66 százaléka csatlakozik az internethez, miközben a magyar vállalkozások 83 százaléka használ számítógépet.

A számítógéppel nem rendelkező cégek nagy része egyéni, mikro-, illetve kisvállalkozás.

A közlemény szerint a szélessávú technológiákhoz hozzáférő lakosok aránya 2007 végére elérte a 94 százalékot, ami 6 százalékpontos javulást jelent a 2006. évhez képest.

Tavaly december végén a háztartások 28 százaléka rendelkezett internetkapcsolattal. Az internetet használók tábora közel 10 százalékponttal emelkedett, azaz a 15 év feletti lakosság 37 százaléka tekinthető rendszeres internet használónak. A felnőtt lakosság több mint fele digitálisan még mindig írástudatlan, azaz nem használ sem számítógépet, sem internetet - tartalmazza az elemzés.

Kulcsszavak: GKM e-business

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

A Philips Monitors E1 terméksorozat három új, többcélú modellel bővül

A Philips Monitors E1 sorozata ebben a hónapban három új modellel bővül. Az irodai felhasználók és távmunkában dolgozók számára szükséges összes alapvető funkcióval ellátott új modellek segítenek a felhasználóknak a kapcsolattartásban és növelik a termelékenységüket, mindezt versenyképes áron. 

2024. március 28. 13:27

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Még szélesebb körben elérhetők a Galaxy AI funkciók a One UI 6.1 frissítéssel

Még több Galaxy felhasználó léphet be a mobil AI új korszakába: a One UI 6.1 frissítéssel korábbi készülékeken is elérhetővé válnak a Galaxy AI funkciók március 28-tól. A Galaxy S23 széria, az S23 FE, a Z Fold5 és a Z Flip5 készülékek, valamint a Tab S9 termékcsalád tagjain is elérhetők lesznek azok a lehetőségek, melyeket az idén bemutatott Galaxy S24 széria felhasználói már kipróbálhattak.

2024. március 27. 19:13

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05