Az akcióév első programja: "Kattints rá, Nagyi!"

forrás Prim Online, 2008. január 17. 14:36

Bár a digitális írástudás lassan belépője lesz a hatékony életszervezésnek a mindennapok szintjén éppúgy, mint az elhelyezkedés, továbbtanulás, ügyintézés területein, Magyarországon aggasztóan széles a digitális analfabéták köre. Az Európai Bizottság a leszakadók, a hátrányos helyzetű csoportok (idősek, munkanélküliek, fogyatékkal élők) felzárkóztatására „e-Inclusion, be part of it!” címmel akcióévet kezdeményezett, melynek magyarországi szervezését az Inforum (Informatikai Érdekegyeztető Fórum) látja el, eddig 12 civil szervezetet vonva be az „e-Befogadás 2008, Magyarország” mozgalomba.

Az európai akcióév első magyarországi programja a Budapesti Művelődési Központ országos hálózatban működő, jogvédett „Kattints rá, Nagyi!” tanfolyama. A kifejezetten a harmadik életkorban lévők internetoktatását célzó program 2002-ben indult egyedi kezdeményezésként a Főváros által fenntartott művelődési központban, Újbuda Önkormányzatának támogatásával. A program saját, speciálisan az idős tanulók tanulási szokásait és igényeit figyelembe vevő képzési csomaggal bír, és indulása óta számos partner intézményt nyert meg az ügynek: 2008-ban 22 helyszínen 1500 nyugdíjas vehet részt jelképes díjért a tanfolyamon. A UPC Magyarország támogatta országos hálózatnak köszönhetően a Budapesti Művelődési Központ 15 vidéki, 5 fővárosi helyszínen, valamint Komárnóban (SLO) és Csíkszeredán (RO) indítja tanfolyamait partnereivel együttműködve.

A több mint 2000 tanfolyamot végzett időskorú életének továbbkövetése révén elmondható, hogy az új infokommunikációs eszközök használatának elsajátítása nemcsak a végzettek életminőségén javított, hanem generációs szakadékokat hidalt át, sőt, valódi közösségeket is teremtett: az Ezüstnet – Internetező Idősek Országos Egyesülete egyre bővülő tagsága számára élményeket és élő kapcsolatokat „eredményező” programokat kínál.

2007. decemberében a tanfolyam abban a nemzetközi elismerésben részesült, hogy az e-inclusion legjobb gyakorlatai között felkerült a www.epractice.eu weboldalra, s egyben helyet kapott abban a dokumentumban, amelyet a liszaboni miniszteri tanács elé terjesztettek. A “Kattints rá, Nagyi! ” program jelenleg egyedüli magyar programként jogosult az európai akcióév emblémájának használatára.

http://nagyi.bmknet.hu

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

A Philips Monitors E1 terméksorozat három új, többcélú modellel bővül

A Philips Monitors E1 sorozata ebben a hónapban három új modellel bővül. Az irodai felhasználók és távmunkában dolgozók számára szükséges összes alapvető funkcióval ellátott új modellek segítenek a felhasználóknak a kapcsolattartásban és növelik a termelékenységüket, mindezt versenyképes áron. 

2024. március 28. 13:27

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05