Feltérképezték a vírusírás jövőbeni gócpontjait

forrás Prim Online, 2008. január 18. 16:35

Napjainkban a netes bűnözők többsége Oroszországban, Kínában és Dél-Amerikában tevékenykedik. Kutatók előrejelzései szerint azonban az elkövetkező öt évben komoly növekedés várható az Afrikából, Indiából és Közép-Amerikából kiinduló támadások mennyiségét illetően.

A finn F-Secure cég szakemberei feltérképezték a hálózati bűnözés trendjében 1986 óta megfigyelhető változásokat. A három nagy korszak jellegzetességeit ábrázoló diagrammokon (melyek a http://www.f-secure.com/f-secure/pressroom/news/fsnews_20080117_1_eng.html címről letölthetőek) jól nyomon követhető, hogy a számítógépes bűnözés fejlődése során a hangsúly Észak-Amerikából és Európából egyre inkább a fejlődő országok irányába tolódott el.

1., Történelem (1986-2003)
- Régi vágású vírusírók tevékenysége Ausztráliában, Európában, az Indiai szubkontinensen és az USA-ban
- A korszakra jellemző, hogy a kártevőket merész amatőrök hobbiból írták

2., Közelmúlt (2003-2007)
- A szabadidős hacker-tevékenységet felváltották a professzionális, célzott támadások
- Új, kártékony kódok előállításával foglalkozó gócpontok alakultak ki a volt Szovjetunió területén (Belorusszia, Kazahsztán, Lettország, Litvánia, Oroszország és Ukrajna). Brazília és Kína is jelentős szerepet játszik az elektronikus bűnözésben. Ezekben az országokban sok, magas szintű számítógépes ismeretekkel rendelkező szakember él, akiknek az informatikai szektorban nem jut munkalehetőség - számukra az online bűnelkövetés jövedelmező lehetőséget kínál az anyagi felemelkedésre

3., A jövő (2008-tól)

- Új e-bűnözői csoportok megjelenése várható Afrikában és Mexikóban
- A netes bűnözés az eddigieknél is kifinomultabbá válik, növekszik a szoftverhibák kihasználására alkalmas ún. exploit kódok és a célzott támadások jelentősége. A szélessávú hálózati elérés gyors elterjedése összefügg az olyan szociológiai jelenségekkel, mint a gazdasági fejlődés üteme vagy az informatikai munkalehetőségek szűkössége
- A nethasználat bővülésének üteme jelenleg Ázsiában a leggyorsabb, a második helyen Afrika áll. Az informatikai munkahelyek számának növekedése azonban nem követi ezt a tempót, ami teret nyit az online bűnözőknek
- Sok állam jogalkotása késve reagál az információs technológia fejlődésére. Azok a számítógépes bűnözői csoportok, amelyek biztonsági problémákkal és politikai instabilitással küzdő országokban működnek, könnyen elkerülhetik a jogi felelősségre vonást
Mikko Hyppönen, az F-Secure vezető kutatója úgy vélekedik, hogy az új kártékony kódok termelésével foglalkozó "forró gócok" kialakulását különféle társadalmi és gazdasági okok magyarázzák - ezek közül legfontosabb a munkalehetőségek szűkössége.


"Az utóbbi néhány évben a fejődő piacok nethasználatának növekedése fantasztikus méreteket öltött, Brazíliában az előfizetők száma már meghaladja a kétmilliót. Ezzel egyidejűleg a számítógépes bűnözés 2003 óta felszálló ágba került, akár Brazíliát, Kínát vagy a volt Szovjetunió országait tekintjük."
"Ez a trend folytatódni fog, és hatása olyan területekre is kiterjed mint Afrika, India vagy Közép-Amerika" - jósolja Hyppönen. "Ennek egyik oka, hogy az említett térségekben kevés informatikai munkahely áll rendelkezésre. Sokan szereznek magas szintű számítástechnikai ismereteket, de csak ritkán van lehetőségük ezeket legális jövedelemszerzésre felhasználni."
„Magyarország, szerencsére, nem tartozik ebből a szempontból a kiemelten rossz hírű országok közé” – kommentálta Fórján Tamás, a 2F 2000 Kft. operatív vezetője. „Persze időről időre bukkannak fel magyar fejlesztésű károkozók, de szerencsére csak elenyésző mennyiségben. A szervezett e-bűnözésbe hazánk nem kapcsolódott be. A nyugat-európai országokhoz hasonlóan egyre inkább áldozatai, mintsem kiindulópontja vagyunk ennek a tevékenységnek ” – tette hozzá Fórján.

Kulcsszavak: F-Secure trend security vírus

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05