EOS 450D: játékra fel!

forrás Prim Online, 2008. január 27. 17:17

A Canon bemutatta új digitális tükörreflexes fényképezőgépét, az EOS 450D modellt. A 12,2 megapixeles CMOS képérzékelővel, EOS integrált tisztítási rendszerrel, 3,0” méretű, élő nézet megjelenítésére alkalmas LCD kijelzővel és új, 9 pontos autófókusz rendszerrel rendelkező modell ebben a kategóriában még soha nem látott képminőséget és sokoldalúságot nyújt a felhasználóknak.

Az EOS 450D jellemzői, például a DIGIC III képfeldolgozó processzor és az áttervezett menürendszer, amely lehetővé teszi a Speedlite vakuk közvetlen beállítását a fényképezőgép LCD kijelzőjéről, már bizonyítottak az EOS-1 sorozat más modelljeiben. A fotósok 13 egyedi funkcióval igazíthatják fényképezési stílusukhoz a gépet.

Az EOS 450D technikai jellemzői:

  • 12,2 megapixeles CMOS képérzékelő
  • A Canon EOS integrált tisztítási rendszer
  • 3,5 kép/mp-es sorozatfelvételek
  • 3,0" képátlójú LCD "Élőkép" móddal
  • 9 pontos nagyterületű kétirányú autofókusz rendszer, f/2,8 a középpontban
  • Képstílusként elérhető képfeldolgozási paraméterek
  • DIGIC III képfeldolgozó processzor
  • Digital Photo Professional és RAW képfeldolgozó szoftver
  • Kompakt, könnyű váz
  • Teljes kompatibilitás a Canon EF és EF-S objektíveivel és az EX sorozatú Speedlite vakukkal



Az EOS 450D speciálisan kifejlesztett 12,2 megapixeles képérzékelője a Canon magas érzékenységű, alacsony zajszintű CMOS technológiáját használja a részletekben gazdag, minimális zajosodást mutató képek készítéséhez. A DIGIC III processzor biztosítja a kiváló képfeldolgozást és a gyors válaszidőt, mindezt gyakorlatilag azonnali, 0,1 másodperces indulással. A képadatok feldolgozása 14 biten történik, amivel színmélység, az árnyalatok és a színvisszaadás az eddiginél is pontosabb és jobb 3,5 képet jelent másodpercenként. A DIGIC III processzornak köszönhetően 3,5 kép/mp-es sorozatfelvétel érhető el és ez akár 53 JPEG vagy 6 RAW képig történhet egy sorozatban.

Az EOS 450D kialakítása során fontos szempont volt, hogy a fotózás még nagyszerűbb élmény legyen mindenkinek, függetlenül a tudásszinttől és a tapasztalattól. A kevesebb mint 475 g tömegű, kompakt vázzal rendelkező fényképezőgép jobb fogást biztosít, így természetesebben, ergonómikusan illeszkedik a felhasználó kezébe. A nagyméretű, világos keresővel a képkompozíció könnyebb és kényelmesebb. A professzionális EOS fényképezőgépekből ismert menürendszer egy egyszerűsített, füleket alkalmazó struktúrával rendelkezik, ahol még görgetni sem kell. Tartalmaz egy felhasználói, saját menü megjelenítésére alkalmas lapot, ahonnan azonnal elérhetők a gyakran használt beállítások.

Az egyes szituációkban számos egyedi funkcióval optimalizálható a fényképminőség. A Világos Tónus Prioritás mód  megnöveli a világos részek dinamika tartományát, és így árnyaltabbak, részletesebbek lesznek a világos objektumok, például a menyasszonyi ruhák és a felhők. A megvilágítást automatikusan optimizáló új funkció a képfeldolgozás során korrigálja a fényerőt és a kontrasztot, valamint az arcoknak megfelelő expozíció beállításával szebb bőrszínárnyalatokat biztosít a portrékon. A fotósok további zajcsökkentést is végezhetnek a nagy ISO beállítású fényképeknél.

Élőkép üzemmód

A Canon a felhasználók szélesebb körének készült digitális tükörreflexes fényképezőgépeinél most először lehetséges az élő nézet megjelenítése, amellyel a problémát okozó szögből – például talajszintről vagy állványról – is könnyebben készíthetők fényképek. Az élő nézetű módban készült fényképek sima, 30 kép/mp sebességű videóként jelennek meg a 3,0” méretű LCD kijelzőn, amely 50%-kal világosabb, mint az EOS 400D modell esetében. A kompozíció és az expozíció beállításában a bekapcsolható négyzetháló és az élő hisztogram is segítséget nyújthat. Fókuszálás közben a fotós akár tízszeresre is kinagyíthatja az LCD kijelzőn megjelenő kép részleteit. Kétféle autofókusz érhető el: a gyors autofókusz egy pillanatra felcsapja a fényképezőgépben lévő tükröt az AF érzékelő működtetéséhez, míg az élő autofókusz a kép kontrasztadatait használja a fókuszáláshoz – ez utóbbi mindenki számára ismerős, aki korábban digitális kompakt fényképezőgépet használt.

Studiókörnyezetben a távoli élő nézettel a fotós számítógépről is megadhatja a beállításokat, és elkészítheti a képet a szoftvercsomagban lévő EOS Utility segédprogrammal.

Az EOS 450D legfontosabb jellemzői mellett számos más fejlesztés is említést érdemel, amelyek tovább emelik a fotózás élményét. A kereső most már megjeleníti az összes fontos expozíciós beállítást, az ISO érzékenységett is. Az új szpot mérés (a kereső 4%-a) még nagyobb szabadságot biztosít, ha az expozíciót nehéz megvilágítási körülmények mellett állítjuk be. A PictBridge funkció is fejlődött, hogy a fotósok korrigálhassák a horizontot, és képeffektusokat használhassanak nyomtatás előtt. Az új, nagy kapacitású akkumulátor még tovább üzemel: akár 500 kép is elkészíthető egyetlen feltöltéssel.

Az EOS 450D egy átfogó szoftvercsomagot tartalmaz, amelyben minden, a képek kezeléséhez és feldolgozásához szükséges szoftver megtalálható. Tartalmazza a Digital Photo Professional (DPP) programot, amelyben található egy hatékony RAW-konvertáló alkalmazás is, amellyel teljes mértékben felügyelhető és beállítható a RAW fájlok feldolgozásának folyamata. A DPP integrált egyes fényképezőgép-funkciókkal is, például ez objektíven lévő port a képről törlő szolgáltatással és a képstílusokkal is. A szintén mellékelt Picture Style Editor szoftver használatával egyedi képstílusok hozhatók létre, amelyekkel még finomabban lehet beállítani a színek megjelenítését. A fényképezőgép tartalmazza még az EOS Utility, az Image/Zoom Browser és a Photostitch alkalmazásokat is.

Kulcsszavak: kamera Canon

Digicam ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Nikon: tükör nélküli videókészítő szett

A Nikon ma bemutatja a videó- és tartalomkészítők számára egyaránt megfelelő első tükör nélküli videókészítő szettjét – a Nikon Z 6 Essential Movie szettet. A készlet biztosítja az igazán lényeges összetevőket a gyors videófelvételhez, és az alapvető eszközöket a kiváló minőségű videók készítéséhez.

2019. szeptember 10. 10:46

A kulcslyuk után itt a mini kulcslyuk

Az informatikai eszközök, a nagyobb felbontású és egyre kisebb kamerák az orvosi technológiák, műtétek, eljárások terén is egyre jelentősebb áttörést eredményeznek: így a sebészet is új korszakba lépett, már Magyarországon is végeznek mini laparoszkópiás műtéteket.

2018. szeptember 13. 11:45

Digitális forradalom zajlik a filmkészítésben

Nem kellenek dollármilliók a jó és sikeres játékfilm készítéséhez, az ötlet, a tartalom sokkal fontosabb, mint a technika - hirdeti Karl Bardosh, azaz Bardos Károly, a digitális újmédia nemzetközi képviselője, a New York-i Egyetem professzora, aki Szekszárdon, a Digi 24 elnevezésű digitális rövidfilmes versenyen adott interjút az MTI-Pressnek.

2011. október 1. 08:43

Videoklippek és szürreális fotók a Szigeten

Igazi cirkusz-kultúrtörténeti gyöngyszem várja az idei Sziget látogatóit. A Cirkusz Galéria egy régi cirkuszi lakókocsi restaurálásának eredménye. A klasszikus cirkuszi külső modern, minimál kortárs művészeti galériát takar, amely a Sziget rendezőinek reménye szerint igazi vizuális találkahely lesz. A galéria megálmodója Matyasi Gábor fotóművész, a fesztivál alatt az ő szürreális fotói, videoklipjei tekinthetők meg a falakon.

2011. július 28. 12:53

Sony SX21E: Kamera vagy távcső?

A nagyteljesítményű, 57x-es optikai zoommal rendelkező új Sony Handycam SX21E-vel akár a teljes képernyőt betöltő közeli felvételek készíthetők kifogástalan képminőségben. S ha ez nem elég, a kibővített zoom 67x-es értékre növelhető látható minőségromlás nélkül.

2011. július 18. 17:42

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50