Az EU szerint nem kell kiadni a fájlcserélők adatait

Milkovits Gábor, 2008. január 29. 19:47

Az Európai Igazságügyi Bíróság (European Court of Justice) ítélete szerint az európai internetszolgáltatók polgári peres ügyekben nem kötelesek kiadni a fájlcserélők személyi adatait.

A bíróság a lemezkiadók és a spanyol Telefonica távközlési társaság vitájában foglalt állást az utóbbi javára; a Telefonica egy olyan, az országban érvényben lévő törvényre hivatkozott, amely csak büntetőjogi ügyekben teszi kötelezővé az ügyfelek adatainak nyilvánosságra hozatalát. Az állásfoglalás lényege az, hogy az Európai Unióban érvényes közösségi jog nem várja el a tagállamoktól, hogy a szerzői jogok védelme érdekében polgári peres eljárásokban az ügyféladatok kiadására kötelezzék az internetszolgáltatókat. A lemezkiadók és filmstúdiók azért követik a polgári peres utat ezekben az ügyekben, mert a szerzői jog által védett tartalmak megosztása többnyire csak szabálysértésnek minősül, illetve egy büntetőper megalapozásához alapos gyanúra van szükség, ami a hiányzó adatok miatt eleve szinte lehetetlen.

Ez azt jelenti, hogy az EU egyelőre nem kívánja felülről eldönteni, hogy egyes esetekben a szerzői jogi vagy a személyiségi jogok védelme az előbbre való; a bíróság szerint a tagállamoknak a közösségi jog alapján elegendő mozgásterük marad arra, hogy saját hatáskörben szabályozzák a kérdést. Vagyis ha valamely országban olyan törvényt hoznak, amely minden esetben kötelezővé teszi a szerzői jogokat sértő fájlcserélők adatainak kiadását, akkor az EU ezt tiszteletben tartja, ugyanakkor egyetlen tagállamtól sem várja el ilyen gyakorlat bevezetését.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09