Német cég magyar munkásokkal építi a Nokia romániai üzemét

MTI Sajtóadatbank, 2008. január 30. 08:29

Valaki vesztesége másvalaki profitja: a német Goldbeck építőipari vállalat építi a finn Nokia mobiltelefongyár romániai, kolozsvári üzemét. A Goldbeck székhelye történetesen Bochum közelében van, ugyanott, ahol a Nokia bezárja németországi termelését, az ottani gyártás drágaságára hivatkozva.

A Goldbeck a napokban elküldte a romániai építőmunkásokat, és helyettük Magyarországról, Szlovákiából és Lengyelországból alkalmazott dolgozókat, jelentette a Helsingin Sanomat című finn lap kedden. A munka a hét végén állt, mert éppen a magyar munkások levonultak, vízhiány miatt, írta az újság.

A tervek szerint még az első negyedévben beindul a termelés a Nokia újonnan létesülő kolozsvári (Cluj Napoca) üzemében, amelyet 60 millió eurós beruházással fejez be a finn vállalat. A Nokia két hete jelentette be, hogy a bochumi telefongyártás másik részét a cég komáromi üzeme veszi át, és a csúcstechnológiai termékek előállításával a jövőben a Nokia finnországi Salo üzeme foglalkozik.

A Nokia termelésének jó része már alacsony költségű országokban zajlik, Magyarországon, Romániában, Kínában és Indiában. A Nokia adózott eredménye tavaly 67 százalékkal 7,2 milliárd euróra emelkedett, 24 százalékkal 51,1 milliárd euróra gyarapodott bevételből.

Kulcsszavak: +céginfo Nokia

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50