Concorde: Magyar Telekom eredményvárakozás

forrás Prim Online, 2008. január 30. 12:50

A Magyar Telekom tavalyi negyedik negyedéves eredményével kapcsolatos várakozásokat a Concorde vállalati elemzője, Gyurcsik Attila ismerteti.

Annak ellenére, hogy a Concorde az árbevétel tekintetében 5,4%-os csökkenést vár a 2006-os esztendő megfelelő időszakához képest, a két periódus nehezen összehasonlítható a 2006-ban jelentkező, egyszerinek tekinthető tételek miatt. Utóbbiak között az Egységes Digitális Rádiótávközlési Rendszer kiépítésével kapcsolatos megrendelések voltak a legfontosabbak a Concorde munkatársa szerint. A 2006-os egyszeri tételektől eltekintve már más a helyzet; így számolva 3,6%-kal nőtt az egész éves árbevétel.

Jelentős egyszeri tételeket lehet találni az EBITDA (adózás, kamatfizetés és amortizáció előtti üzemi eredmény) tekintetében is. A hatékonyságot növelő leépítések költségeire - lényegében a végkielégítésekre - képzett céltartalékok emelkedése, illetve - kisebb részben - a montenegrói leánycéggel kapcsolatos vizsgálatok által generált kiadások növekedése Gyurcsik Attila elmondása szerint 2006 negyedik negyedévéhez képest 29,2%-kal csökkentheti az EBITDA-t.

Az egyszeri tételektől megtisztítva már sokkal kevésbé drámai a kép, így 4,5%-os csökkenés látható a szezonális okokból hagyományosan gyengébb negyedik negyedévet tekintve. Szintén az egyszeri tételek nélkül, az egész évet nézve már 3,1%-os EBITDA növekedés adódik, miközben a menedzsment óvatos várakozásai szerint az előző évi eredményt ismételheti meg a társaság.

A Concorde ajánlása változatlan

Az említett egyszeri tételek miatt a negyedik negyedéves nettó profit gyakorlatilag a nullához közelít, a Concorde-nak az erre vonatkozó várakozása az egész évre szóló eddigi előrejelzésével tökéletesen összhangban van, az egyszeri tételek nélkül a 2007-es egy részvényre jutó eredmény 85 forint lett volna.
A Concorde ajánlása ennek megfelelően továbbra is Erős Vétel, 12 havi célára 1095 forint.

Kulcsszavak: +céginfo Magyar Telekom

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50