Full frame-es CMOS szenzoros gép a Sonytól

Kiss Ádám Zoltán, 2008. február 1. 19:16

A Sony bemutatott egy teljesen új fejlesztésű 24 megapixeles gépet, melyet ráadásul nem is legmagasabb árkategóriába szán, a készülék érdekessége szokatlanul nagy méretű, a hagyományos filmmel egyező átmérőjű érzékelője.

Az egyelőre még modellszám nélkül futó fényképezőgép sorozatgyártásra kész, és a Las Vegas-i fotó-marketing szövetség vásáron mutatták be. A gép önmagában érdekes azzal, hogy alfa-elődjeitől eltérően nem CCD érzékelőt, hanem a Sony új elképzeléseit tükrözve CMOS-t használ. Ez a szenzortípus nagyobb számolási teljesítményt biztosít, gyorsabb képfeldolgozást, ami a készenléti idő lerövidülése mellett azt is jelenti, hogy a videofelvételek készítésére is alkalmasabb. Ez pedig, bár furcsán hangzik egy tükörreflexes gépnél, de fontos szempont, hiszen a rivális Panasonic a héten mutatott be egy olcsó középkategóriás gépet, mely 720p minőségű HD videót is rögzíteni képes.

A legnagyobb újdonság azonban a szenzor mérete. Hogy miért is olyan fontos ez, ha már egyszer 24 megapixeles a gép? A tapasztalatok azt mutatják, hogy a megapixelszám nem feltétlenül minden, nem ritka, hogy egy régebbi 6 megapixeles jobb képet ad, mint a mai 10 megapixelesek. Ennek oka, hogy a szenzor mérete is igen sokat számít. A kisebb érzékelőkön kisebb felület áll rendelkezésre, ráadásul a megapixelszám növekedésével egyre inkább elaprózva. A nagyobb szenzorokat drágább legyártani, így a vásárlók tájékozatlanságát kihasználva a gyártók csak a pixelszámot tüntetik fel, az érzékelő méretét nem.

 

A Sony gépében az az izgalmas, hogy a szakma által kisgépesnek hívott formátummal, vagyis egyszerűbben a hagyományos filmmel megegyező méretű 35 mm-es teljes méretű érzékelőt kapott. Ez szokatlanul nagy méretnek számít a szektorban, különösen mivel a gépet az amatőr felsőkategóriába, esetleg profi alsókategóriába szánják. További érdekesség, hogy a valós szenzorméret a fókusz eltolását szükségtelenné teszi a régebbi optikák esetében, vagyis csak mechanikai adapter szükséges felhelyezésükhöz, optikai nem. A gép egy érdekes megoldással alulra helyezhető kiegészítő egységet kapott, ezen további kezelőszervek kaptak helyet, ám csak választható tartozék, nem jár a géphez. A modellcsaládról, a számozásról, a megjelenés idejéről és a várható árról még nem nyilatkozott a gyártó, de slágergyanús termékről van szó, melynek fémházát a kíváncsi szemek kedvéért átlátható változatban is elkészítették a vásárra.

Kulcsszavak: kamera Sony

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50