Mobil-internet - a T-Mobile felére csökkenti az árat

MTI Sajtóadatbank, 2008. február 13. 09:33

A T-Mobile az év közepétől mintegy 50 százalékkal mérsékli az adatroaming tarifáit, s előfizetői ezt követően Európában 1 Megabyte adatot 2 euróért tölthetnek le akkor, ha külföldön használják a mobil-internetet.

Hamid Akhavan, a T-Mobile International vezérigazgatója kedden Barcelonában sajtótájékoztatón a mobil-világkonferencián (GSMA Mobile World Congress) elmondta: a társaság azt várja, hogy továbbra is gyorsan terjed a mobil-internet, s egyre szélesebb körben használják az új "nyitott" internetes alkalmazásokat. A 2 eurós árért egy előfizető mobilján megnézheti a híreket, s néhány e-mailre is válaszolhat.

A konferencián kedden Viviane Reding, az Európai Bizottság távközlési biztosa sajtótájékoztatón bejelentette, hogy a szolgáltatóknak július 1-ig ad haladékot az unió arra, hogy mérsékeljék az adatroaming tarifáikat. A biztos szerint a külföldi adatletöltés csak néhány százalékkal lehet drágább annál, mint amikor egy előfizető a saját, otthoni mobilhálózatát használja internetezésre. Viviane Reding szerint most a szolgáltatók akár húszszor többet is elkérnek az adatroamingért, mint saját hálózatuk otthoni használatáért. Az unióban az adatromaing átlagos ára 5,24 euró Megabyte-onként, de van olyan ország is, ahol 11 eurót kérnek el ugyanezért. A T-Mobile bejelentette azt is, hogy 15 euróért napi bérletet is ad, ezért az összegért 50 Megabyte-ot lehet letölteni.

A konferencián Fekete László, a T-Mobile Magyarország IT multimédia igazgatója magyar újságíróknak elmondta: a standokon látottak alapján tovább nő a mobil-internet le- és feltöltési sebessége, jelentősen bővül a telefonok memóriakapacitása, s így a készülékek komplett filmtárakká válnak. A szakember a tendenciák alapján úgy vélte, hogy hamarosan eltűnnek a piacról a CD-k és a DVD-k, helyüket a sztereó, akár hifi-minőséget szolgáltató mobilkészülékek veszik át. Fekete László elmondta azt is, hogy a kiállításon bemutatott készülékek szinte mindegyike rendelkezik GPS-képességgel, a térképek egyre inkább három dimenzióssá válnak, térben elforgathatók, s akár felülről is nézhetők.

Pataki Dániel a nemzeti hírközlési hatóság (NHH) elnöke, aki januártól az ERG és az IRG (European Regulators Group – Európai Szabályozók Csoportja; Independent Regulators Group – Független Szabályozók Csoportja) elnöki posztját is betölti, az MTI-nek Barcelonában elmondta: egyetért a biztos asszonnyal abban, hogy az adatroaming ára a költségekhez viszonyítva túlzottan magas. Hozzátette, az igazi megoldás az volna, ha a hatóságoknak és az Európai Uniónak nem kellene szabályozási alapon meghatározniuk az adatroaming árát, ezt maguk a piaci szereplők oldanák meg azzal, hogy mérsékelnék a tarifákat. Ha ez mégsem így lenne, akkor az elnök szerint azt lenne helyes, ha nem a kiskereskedelmi árat, hanem az adatroaming nagykereskedelmi árát határoznák meg központilag.

Pataki Dániel elmondta: az is nagyon fontos, hogy az adatroaming esetében mi lesz a számlázási egység. Hasonlóan a beszéd roaminghoz, amikor nem mindegy, hogy perc vagy másodperc alapú az ár, az adatroaming esetében sem mindegy, hogy a díjszabás megabyte vagy kilobyte alapú lesz.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05