A Sun megvásárolja az innoteket

forrás Prim Online, 2008. február 13. 13:47

A tegnapi napon a Sun Microsystems bejelentette, hogy részvényfelvárásárlási megállapodás keretében megszerezte az innotek vállalatot, amely a vezető nyílt forráskódú virtualizációs szoftver, a VirtualBox fejlesztője. A VirtualBox lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy több platformon hatékonyan írjanak, teszteljenek és futtassanak alkalmazásokat, ezáltal kiterjeszti a Sun xVM platformját a desktopra, így erősítve a cég vezető szerepét a virtualizációs megoldások piacán.

2007 januárja óta négymilliónál többször töltötték le az innotek VirtualBox nevű termékét, ami így gyorsan az egyik vezető fejlesztői desktop virtualizációs platformmá vált. A Sun xVM portfoliójának részeként a VirtualBox immár részesül a Sun globális fejlesztői közössége, erőforrásai és partnerei nyújtotta lehetőségekből, melyek segítségével még vonzóbbá válhat a fejlesztők és a végfelhasználók számára, s még többen, még többféle felhasználói csoportokból használhatják. A VirtualBox lehetővé teszi, hogy az asztali és hordozható számítógépeken, melyeken Windows, Linux, Mac OS vagy Solaris operációs rendszer fut egyszerre több, különféle operációs rendszert használjunk, melyek között egy egérkattintással válthatunk. Ez megkönnyíti a fejlesztők számára a több operációs rendszerre alkalmazható vagy cross-platform alkalmazások fejlesztését, gyakorlott felhasználók számára pedig lehetőséget ad arra, hogy olyan alkalmazásokat is használjanak, melyeket elsődlegesen választott operációs rendszerük nem támogat.

„A VirtualBox tökéletesen kiegészíti a Sun nemrégen bemutatott xVM Serverét” - nyilatkozta Rich Green, a Sun Software alelnöke. „Míg a Sun xVM Server az adatközpontokban teszi lehetővé a dinamikus információs technológiát, addig a VirtualBox az asztali és hordozható számítógépeken ideális és tökéletesen illeszkedik a Sun további, fejlesztőknek szánt termékeihez, amilyen például a GlassFish, az OpenSolaris, az OpenJDK és hamarosan a MySQL, de ezeken túl még számos közösségi nyílt forráskódú alkalmazáshoz is. Így lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy gyorsan elkészíthessék, tesztelhessék és munkába állíthassák az alkalmazások új generációját.”

A VirtualBox nyílt forráskódú szoftver, szabadon letölthető a virtualbox.org vagy openxvm.org című oldalakról, nem kell sem fizetéssel, sem regisztrációs kulcsokkal bajlódni hozzá. A letöltendő állomány kisebb, mint 20 megabájt és könnyen, percek alatt telepíthető bármilyen modern x86 architektúrájú asztali vagy hordozható számítógépre, amin Windows, Linux, Mac OS vagy Solaris operációs rendszer fut. A VirtualBox a Windows 3.1-től a Vistáig terjedő verzióit a Linux 2.2, 2.4 és 2.6 kerneleit, a Solaris x86-ot, az OS/2-t, a Netware-t és a DOS-t képes operációs rendszerként befogadni.

A Sun xVM termékcsaládja egyedülálló módon integrálja a virtualizációs és menedzsment feladatokat, ami lehetővé teszi az ügyfelek számára, hogy a heterogén környezetben együtt kezeljék a fizikai és virtualizált eszközeiket. A Sun xVM család korábban bemutatott tagjai: a Sun xVM Server és a Sun xVM OpsCenter. A Sun xVM Server adatközpont szintű, közvetlenül a hardveren futó (bare-metal) virtualizáció, többféle fejlett tulajdonsággal, mint például a futás közbeni mozgatás fizikai gépek között és a dinamikus önjavítás; a virtualizáció Windows, Linux és Solaris operációs rendszerek befogadására képes. A Sun xVM OpsCenter az adatközpontok fizikai és virtualizált eszközeinek egyesített kezelői infrastruktúrája. A Sun az xVM-hez a Microsoft, a RedHat, az Intel, az AMD, a Symantec és a Quest Software együttműködését és jóváhagyását jelentette be. További információ található a SUN xVM megoldásairól a http://www.sun.com/xvm címen.

Az innotek megszerzése követi a Sun januári 16-i bejelentését, a MYSQL, a világ legnépszerűbb nyílt forráskódú adatbázisának megszerzéséről. A Sun eddig is a legnagyobb üzleti résztvevő volt a nyílt forráskódú szoftverek piacán, ezek a lépések megerősítik ebbéli szerepét.
Az innotek megszerzéséről szóló részvényvásárlási megegyezés a szokásos zárófeltételek teljesülése esetén lép érvénybe, várhatóan a Sun 2008-as pénzügyi évének harmadik negyedében. A megállapodás részleteit nem hozták nyilvánosságra, mivel az ügylet érdemben nem érinti a Sun részvények osztalékát.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05