A HP fizetett a megfigyelt újságíróknak

Milkovits Gábor, 2008. február 16. 09:32

A Hewlett-Packard peren kívül megegyezett a New York Times-szal és három Business Week újságíróval oly módon, hogy kártérítést fizetett nekik azért, amiért 2006-ban és még korábban illegális módszerekkel megfigyelte őket.

A kártérítés pontos összegét nem közölték, a NY Times ugyanakkor bejelentette, hogy a pénzt a lap jótékony célra fordítja. A HP egyszer már kifizetett 4,5 millió dollár kompenzációt egy polgári peres eljárást követő megegyezés nyomán, ahol az alpereseket Kalifornia Állam képviselte.

A Hewlett-Packard felső vezetése a cégtől a sajtóhoz kikerült bizalmas anyagok ügyében indított vizsgálatot még tavaly, ez azonban enyhén szólva túlment a törvényes, vagy pláne az etikus kereteken. Egyes hírforrások szerint az igazgatók adatforgalmát és telefonjait részletesen és rendszeresen megfigyelték, emellett pedig legalább kilenc újságíróval szemben is hasonlóan jártak el. Emiatt a cég igazgatótanácsa szeptember 12-én megvonta a bizalmat Patricia Dunn elnöktől, aki ezután le is mondott, emellett pedig az igazgatótanács egy tagjának is távoznia kellett.

Dunn utóda, Mark Hurd tévedésnek, illetve egyszeri elhajlásnak nevezte az esetet, ugyanakkor a kapcsolódó peres eljárások még korántsem zárultak le. A vezető számítógépgyártó utóbbi időben produkált töretlen jó szereplésének azonban ezek aligha árthatnak, hacsak közben nem derül mégis fény valami komolyabb dologra, vagy mondjuk Hurd esetleges érintettségére az ügyben.

Kulcsszavak: média jog +céginfo HPQ

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50