UPC: a digitális kínálatba kerül át a Travel csatorna

forrás Prim Online, 2008. február 17. 09:49

Az UPC kábeltelevíziós szolgáltatásának előfizetői a februári számlával együtt kapták meg azt az írásos tájékoztatást, amely szerint 2008. április 2-től a cég három csatornát (Travel, a német RTL és a kínai CCTV4) fog analóg kínálatából kivonni. Az analóg csatornakiosztás módosítása a kábeles digitális televíziós szolgáltatás közeljövőben várható bevezetése miatt vált szükségessé, s egyelőre csak Budapestet és négy vidéki várost érint.

Egyidejűleg azt is bejelentették, hogy az Alap csomag két csatornával, a Családi csomagból már ismert AXN-nel és a sztárvilág eseményeivel foglalkozó Reflektor csatornával bővül. Ugyanezen dátumtól kezdődően a Családi csomagba bekerül a DOQ dokumentumfilmeket, sorozatokat műsorra tűző tematikus csatorna. Csatornafelcserélést is bejelentett a kábelszolgáltató: április másodikától az AXN a spanyol TVE helyére, a TVE pedig az AXN eddigi helyére kerül. A Reflektor pedig a Bebével megosztva lesz elérhető. A mostani közlés alapján megállapítható, hogy összességében eggyel csökken az UPC által kínált analóg műsorcsatornák száma. A népszerű Mezzo múlt évi sikertelen megszüntetési kísérletét követően, újabb furcsa lépésnek tűnhet egy másik közkedvelt és döntő részében magyarul beszélő csatorna (Travel) kivonása. A kínai csatornát pedig a pekingi olimpia évében, négy hónappal a világesemény előtt szüntetik meg.

Szűcs László, a UPC sajtókapcsolati igazgatója lapunkat arról tájékoztatta, hogy az analóg csatornakiosztás módosítása a kábeles digitális televíziós szolgáltatás közeljövőben várható bevezetése miatt vált szükségessé. "Ahogy már korábban, a Mezzo csatorna megszüntetése, majd gyors visszahelyezése kapcsán is közöltük - mondta az igazgató -, a kulturális tévécsatorna megtartásához a digitális szolgáltatás bevezetésére fenntartott tartalék frekvenciát is fel kellett használnunk. Ahhoz ugyanis, hogy az analóg kínálat megtartása mellett tudjunk párhuzamosan digitális kínálatot is biztosítani (analóg-digitális simulcast), további, tartalék analóg csatornahelyekre van szükség. A teljes körű digitális kínálat előkészítéséhez most fel kellett szabadítanunk egy analóg frekvenciát."

A Travel csatorna tehát nem szűnik meg a UPC kínálatában, hanem a hamarosan bevezetendő digitális kínálatba kerül át, így ott továbbra is elérhető lesz. A módosítást a cég reményei szerint az előfizetők többsége számára méltányosan ellensúlyozza az analóg kínálatban megjelenő két új magyar nyelvű csatorna, a dokumentumfilmeket sugárzó DoQ és a sztárvilág eseményeivel foglalkozó Reflektor.

Ezek a változások egyébként csak azokat a hálózatokat érintik, ahol a UPC a közeljövőben bevezeti a digitális szolgáltatást, tehát csak Budapesten és négy vidéki városban módosul a Travel csatorna elérhetősége, országszerte mindenütt máshol továbbra is az analóg kínálatban marad.

 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09