Növekvő bizalom: a technológiai szektor szakemberei optimisták

forrás Prim Online, 2008. február 17. 10:37

A Eurocom Worldwide globális PR hálózat ismertette legújabb, az IT szakemberek jövőre vonatkozó várakozásaival kapcsolatos felmérésének eredményeit. A Eurocom Worldwide partner irodáin keresztül több mint 350 vezető IT szakembert kérdezett meg a témában szerte a világon és Magyarországon. Arra a megállapításra jutott, hogy a várakozások erőteljesen pozitívak 2008-ra.

A szakma továbbra is optimista a világméretű hitelcsökkenés ellenére. A megkérdezettek 53 %-a sokkal bizakodóbb, mint egy évvel ezelőtt volt.

„A Eurocom Worldwide az IT szektor várakozásaival kapcsolatos felmérését immár hetedik alkalommal minden évben elvégzi. Az eredmények azt mutatják, hogy az IT területen dolgozók folyamatosan képesek a változó pénzügyi világ követelményeihez alkalmazkodni. Bár az olyan kihívások, mint a hitel kiesés, vagy a globális munkaerő áthelyeződések valóságosak, a technológiai vállalatok mégis képesek üzleti növekedést és munkaerő bővítést elérni” – nyilatkozta Mads Christensen a Eurocom Worldwide hálózati igazgatója.

A tavalyi 63% helyett most a megkérdezettek 68%-a létszámnövekedésre számít vállaltuknál az elkövetkezendő egy évben, mindössze 6%-uk számol ennek ellenkezőjével és 26%-uk változatlan létszámmal. A megkérdezettek 88%-a szerint a bevételek emelkedni fognak, ami a tavalyi 91%-hoz képest enyhe csökkenést mutat.

A Eurocom Worldwide jelentése szerint az IT szektor munkaerő felvevő kapacitása továbbra is növekvő tendenciát mutat. A válaszadók 48%-a szerint nehezebb ma megfelelő szakembereket találni, mint 12 hónappal ezelőtt, szemben a tavalyi 38%-kal és mindössze 4%-uk mondta azt, hogy könnyebb a munkaerő toborzás ma, mint egy évvel ezelőtt. Továbbra is a szoftverfejlesztők a legkeresettebbek a piacon, a megkérdezettek 54%-a szerint nehéz ezen a területen jó szakembert találni, ezt követik a nemzetközi üzletkötők 38%-kal, majd a hazai üzletkötő szakemberek 34%-kal.*

Mindemellett a felmérés megerősíti a technológiai gyártási és szolgáltatási munkakörök folyamatos, alacsonyabb költségű régiók felé tolódását. A megkérdezett vezetők 65,5%-a szerint saját országuk folyamatosan veszíti el IT eszközök gyártásában a munkaerőt kínai, indiai és közép-kelet európai gyártási központok javára, 50%-uk szerint pedig az IT szolgáltatási munkakörök olcsóbb munkaerővel rendelkező országokba történő áttelepülése is megfigyelhető.

Ahogy a múlt évben, a válaszadók most is szkeptikusak az Amerikai Egyesült Államok gazdasági fejlődését illetően. Tavaly a szakértők 33%-a, most viszont majdnem 50%-a kevésbé derűlátó ezen a téren. 38%-uk nem számol az amerikai NASDAQ növekedésével, míg 24%-uk a hanyatlására számít.

Az IT szektor számára a legnagyobb fenyegetést a válaszadók 48%-a az amerikai gazdaság csökkenésében látja, ezután a szakképzett munkaerő hiánya (42%), az olajárak növekedése (37%), majd a pénzügyi szolgáltató szektor gyenge működése (34%) jelentek meg mint lehetséges tényezők.
A felmérést 2007. november, december hónapokban végezték.

* Megjegyzés: Ennél kérdésnél a számok összeadva nem adják ki a 100%-ot, mert a résztvevők a 3 válaszlehetőséget rangsorolták.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05