Mit tehetünk a 37500 Ft-os perdíjak ellen?

forrás Prim Online, 2008. február 17. 11:02

Jelentősen nőttek a mobil sávszélességek és nőttek a veszélyek is, hiszen adatroaming esetén nagy meglepetések várhatnak ránk itthon, ha nem tartjuk be a SciamuS által kidolgozott ajánlást!

A SciamuS, a telekommunikációs tanácsadó szerint a külföldön kirótt, akár nettó 37 500 Ft-os adatforgalmi percdíjak egyre nagyobb problémát jelentenek a jövőben, hiszen egyre többen élnek a mobilinternetet adta lehetőségekkel külföldön is. A SciamuS, ügyfelei kérésére, a helyzet súlyosságára való tekintettel kidolgozta 10 pontos ajánlását, melyet betartva csökkenthetjük a kellemetlenül magas számla esélyét. (A probléma az okostelefonok használata esetén is fennáll, bár kisebb mértékben.)

Ha lehet, külföldön ne használjuk a 3G adatkapcsolatunkat, keressünk WiFi elérési pontokat, akkor is, ha ezek fizetősek.
Ha mégis szükség van a 3G adatkapcsolatra, akkor a következőkre figyeljünk:

1.    Válasszuk mindig a preferált hálózatot, ahol elérhető. Erre vonatkozó információt magyar szolgáltatónk honlapján találhatunk.
2.    Ha a szolgáltatónk ajánlatában található olyan adat roaming-csomag, amely meghatározott adatmennyiség letöltését foglalja magában, válasszuk azt. Fontos azonban, hogy ez is kizárólag preferált hálózatra vonatkozik! Továbbá fontos, hogy figyeljük, nem lépjük-e túl a benne foglalt mennyiséget!
3.    Figyeljünk az adatkártya forgalmi mérőjére. Bár ez nem minden esetben pontos, de jó közelítést ad a forgalomról.
4.    Ha bármilyen oknál fogva az adatkártya forgalmi mérője nagy forgalomnövekedést mutat, melyet nem mi generáltunk, azonnal zárjuk le a kapcsolatot.
5.    Kerüljük a felesleges böngészést az interneten!
6.    E-mail fiókunkat állítsuk be úgy, hogy a nagyobb e-maileket (50 – 100 kbyte felett) ne töltse le automatikusan.
7.    Kapcsoljuk ki az automatikus frissítéseket, vírusadatbázis bővítéseket, illetve más, forgalmat generáló szoftvereket.
8.    Kerüljük a nagy fájlok küldését, ne küldjünk képeket, mellékleteket, ha nem muszáj.
9.    Bár HSDPA segítségével működnek a VoIP és chat-kliensek (pl. Skype), ezek folyamatosan adatforgalmat generálnak, akkor is ha csak be vannak kapcsolva, de nem használjuk aktívan. Ezeket lehetőség szerint kapcsoljuk ki.
10.    Több javasolt intézkedés olyan számítástechnikai járatosságot igényel, ami egy átlagos felhasználó számára nehezen megoldható, ezért fontos, hogy utazás előtt konzultáljon rendszergazdájával!

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09