EU: digitális tévézés BitTorrent technológiával

MTI Sajtóadatbank, 2008. február 26. 09:12

Az Európai Unió tizennégymillió eurót fordít egy műsorok internetes megosztására alkalmas rendszer kiépítésére - jelentette hétfőn internetes honlapján a BBC brit közszolgálati adó.

Az úgynevezett peer-to-peer (P2P) fájlmegosztó technológiát felhasználó rendszer kifejlesztéshez további ötmillió euróval járul hozzá 21 üzlettárs, köztük például az Európai Rádió-Televízió Szövetség (EBU) és a BBC. A P2P Next névre keresztelt négyéves kutatási program keretében kiépítendő rendszer alkalmas lesz arra, hogy műsorokat továbbítson az otthoni tévékészülékekhez, éppúgy, ahogy azok a hagyományos módszerek - a földi, kábeles, illetve a műholdon keresztül történő programtovábbítás -, amelyekkel a szolgáltatók jelenleg továbbítják a műsorokat a nézőkhöz.

A rendszer az elképzelés szerint BitTorrent technológia alapján fog működni. (Ezt a technológiát ma is sokan használják; filmeket és zeneszámokat töltenek le a segítségével a világhálóról.) Az új műsorszórási eljárás elvileg egyaránt alkalmas lesz tárolt – a felhasználók által letölthető - tartalom kezelésére és élő műsorokról sugárzott tartalom, például sportesemények továbbítására.

Az internetet nagyon olcsón lehet műsorszórásra alkalmazni - mutatott rá Jari Ahola finn szakember, a projekt koordinátora. A szóban forgó technológiával a nézők egyszerre műsorszórók is, mivel a letöltött adatokat továbbítják a többi néző felé. E technika nélkül a műsorszórók az interneten keresztül tévézők táborának növekedésével valószínűleg vereséget szenvednének a nézőkért folytatott küzdelemben - mondta Ahola.

A tervek szerint a rendszer egyes elemei 2008 augusztusában elérhetők lesznek, míg egy teljesebb próbaváltozat, amelynek segítségével a felhasználók már nem csupán számítógépen, hanem tévén élvezhetik a műsorokat - 2009 május végéig készül el. A BBC iPlayer nevű szolgáltatásához - amely lehetővé teszi, hogy az előfizetők letöltsék az internetről a megelőző hét nap műsorait - már részben P2P technológiát alkalmaz.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50