Az iTunes a második legnagyobb zeneforgalmazó Amerikában

Milkovits Gábor, 2008. február 26. 20:34

Az NDP piackutató legfrissebb adatai szerint az Apple iTunes letöltő-portál a második legnagyobb kiskereskedelmi zeneforgalmazóvá lépett elő az Egyesült Államokban, megelőzve a Best Buy és a Target Corp üzletláncokat.

A teljes 2007-es évre vonatkozó számok alapján a legális digitális letöltések a teljes forgalom 10%-át tették ki, ugyanakkor a CD lemezek eladásainak folyamatos csökkenése miatt ez a gyarapodás nem tudta igazán éreztetni a hatását. A teljes lemezeket és a különálló zeneszámokat egybevéve tavaly mennyiségileg 6%-kal több zenét értékesítettek a tengerentúlon, mint 2006-ban, ám mivel a digitális letöltések arányosan olcsóbbak a boltokban fizikai lemezen árusított muzsikánál, a bevételek csökkenésének nem sikerült gátat vetni; ezen a téren 10%-os visszaesés volt tapasztalható. 

Tavaly az egy főre jutó zenevásárlás összege 40 dollárra rúgott Amerikában, szemben a 2006-os 44 dolláros értékkel. Eközben az év során mintegy 1 millió ember hagyott fel a CD-vásárlással, ám az az NDP adataiból nem derül ki egyértelműen, hogy ők a legális vagy az illegális digitális letöltéseket választották-e a fizikai hordozók helyett. Az Apple saját felmérése szerint az iTunes-nak jelenleg mintegy 50 millió ügyfele van, és a kezdetektől mostanáig 4 milliárd dalt adtak el. A zeneipar reményei szerint az idei év végre fordulópontot jelenthet, mivel a nagy kiadók végre beadták a derekukat és így egyre több legális zeneletöltő oldal kínál másolásvédelem nélküli számokat az interneten.

Kulcsszavak: mp3 zene iTunes Apple

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50