Egyre több az IT-biztonsági őr

forrás Prim Online, 2008. február 27. 17:33

Az informatikai biztonsági rendszerek felügyelete terén kiemelkedő jártasságot bizonyító, Tanúsított Informatikai Biztonsági Menedzser (CISM) minősítést szerzett Baki Gábor, a NetAcademia Oktatóközpont oktatója.

A CISM minősítés megszerzéséhez rendkívül magas követelményeknek kell megfelelni, így nem véletlen, hogy az Információrendszer Ellenőrök Egyesülete (ISACA) által alapított tanúsítvány tulajdonosai egy szűk elit társaságot alkotnak, amelybe nem lehet pusztán elméleti tudás megszerzésével bekerülni. A minősítést kizárólag olyan szakemberek kaphatják meg, akik már bizonyították rátermettségüket az informatikai biztonsági helyzetek menedzselése kapcsán: a jelölteknek ötéves releváns munkatapasztalatot kell felmutatniuk, amelyből minimum hároméves vezetői gyakorlat is szükséges.

Míg a többi tanúsítvány egy operációs rendszer vagy egy bizonyos termék ismeretére fókuszál, addig a CISM abban a tekintetben is kuriózumnak számít, hogy azon menedzserek számára fejlesztették ki, akiknél már nem egyes megoldások ismerete a cél, hanem a vállalatok és közintézmények biztonsági programjának komplex irányítása. Ezen ok miatt az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumában például már alapkövetelménynek számít a képesítés, miközben hazánkban is egyre nagyobb igény van a kvalifikált szakemberekre.

A képesítés megszerzésének nehézségét jól illusztrálja Baki Gábor pályafutása is. A NetAcademia oktatója korábban több nagyvállalat informatikai rendszerének kiépítésében segédkezett, emellett pedig folyamatosan fejlesztette Microsoft és Linux platformokkal kapcsolatos tudását is. Menedzseri ismereteit saját vállalkozásában is kamatoztatja, amelynek tevékenységi körébe tartoznak az IT-biztonságtechnikai átvizsgálások és a külső-belső auditra való felkészítések. Baki Gábor emellett legszívesebben sérülékenység-vizsgálatokkal és social engineering típusú támadásokkal foglalkozik. E tudását a NetAcademia oktatójaként is alkalmazni tudta az Ethical Hacking tanfolyami tematikájának összeállításában.

„A stabil informatikai biztonsági menedzsment a mai világban már létfontosságúnak számít, így komoly szükség van olyan szakemberekre, akik képesek megvédeni az általuk felügyelt rendszereket mind a külső támadásoktól, mind a jogosulatlan belső változtatásoktól – mondta Fóti Marcell, a NetAcademia Oktatóközpont ügyvezetője. - Különösen nagy elismerésnek tartjuk, hogy Deim Ágoston után immár második oktatónk szerezhette meg a CISM képesítést, amely hozzájárul, hogy munkatársaink piacképes és friss tudást adjanak át hallgatóinknak.”

Baki Gáborról (35)

Baki Gábor informatikus mérnökként végzett a Széchenyi István Főiskolán, majd a Miskolci Egyetem kiegészítő képzésén szerezte meg egyetemi diplomáját. 2005-ben csatlakozott a NetAcademia Oktatóközponthoz. Többek között Microsoft Certified Trainer (MCT), MCSE és MCSA, CISA és CISM minősítésekkel, valamint Novell NetWare oktatói szakvizsgákkal is rendelkezik. Főbb szakterületei közé tartoznak a sérülékenységi-vizsgálatok és a social engineering típusú támadások. Jövőbeli tervei között szerepel újabb IT biztonságtechnikai certifikációk és az információvédelmi vezető auditori tanúsítvány (IRCA) megszerzése. Angolul és németül társalgási szinten beszél. Kedvenc elfoglaltságai közé tartozik a motorozás, a veteránmotor-építés és a búvárkodás, ám kislánya megszületése óta szabadidejét legszívesebben gyermekével tölti.

Kulcsszavak: security CIO NetAcademia

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09