UMTS Fórum Budapesten

forrás Prim Online, 2008. február 28. 12:25

A T-Mobile szervezésében március 5-étől 6-áig Budapesten tanácskoznak az UMTS Fórum, a 3G/UMTS és továbbfejlesztett változatainak világméretű elterjesztését célul kitűző nyílt nemzetközi szervezet tagjai. A tanácskozás egyik fő témája a szélessávú 3G/HSDPA-hálózatok továbbfejlesztését jelentő, a szupergyors mobilinternet-szolgáltatásra képes Long Tem Evolution (LTE) - Global Mobile Broadband piaci lehetőségeivel kapcsolatos kérdések megvitatása lesz. Emellett a kétnapos tanácskozás témái között szerepel a mobil-tv és az UHF frekvenciasáv jövőbeni mobilcélú felhasználásának kérdésköre is. A T-Mobile (korábban Westel 900 GSM) 10 évvel ezelőtt, 1998. december 9-én társult tagként, a Közép- Európa mobilszolgáltatói közül elsőként csatlakozott az UMTS Fórumhoz.

Az UMTS Fórum budapesti plenáris tanácskozásán a résztvevők többek között megvitatják a Magyarországon is egyre elterjedtebb 3G/UMTS továbbfejlesztésének legmagasabb szintjét jelentő Long Tem Evolution (LTE) technológiával kapcsolatos marketing, szabványosítási és szabályozási kérdéseket. Az LTE jelentős előrelépés lehet a szélessávú mobilinternet terén, hiszen az UMTS/HSPA hálózatokra építve alkalmas lesz szélessávú mobil adatátviteli igények tömegszerű kielégítésére. Azaz a mobilszolgáltatók meglévő hálózatukra alapozva, annak továbbfejlesztésével a jelenleginél jóval több előfizetőnek a mostaninál nagyobb adatátviteli sebességet biztosíthatnak. Várakozások szerint az LTE – Global Mobile Broadband hálózatok 2010-től válnak elérhetővé, 2011-től pedig általánosan elterjedhetnek.

A budapesti találkozón szó esik majd a 3G/UMTS és azon túlmutató rendszerek számára a spektrumszükségletek biztosításával kapcsolatos mobiliparági érdekérvényesítési tevékenységről is. A mobiliparág és ezen belül az UMTS Fórum erőfeszítéseinek jelentős szerepe volt a 2007. évi Rádiótávközlési Világértekezlet azon kedvező döntésében, miszerint a digitális televíziós műsorszórásra történő átállásból származó „digitális hozadék” részeként mobilszolgáltatások céljára az UHF frekvenciasávon belül felosztásra került egy 72 MHz sávrész 2015-től.

Az UMTS Fórum nyílt nemzetközi szervezet, amelynek fő célja, hogy világszerte elősegítse a 3G/UMTS rendszerek és szolgáltatások elterjedését. Az UMTS Fórumban a mobiltávközlés valamennyi résztvevője képviselteti magát (gyártók, operátorok, alkalmazásfejlesztők), ily módon össziparági konszenzusos ajánlásokat fogalmazhat meg kormányzati és pénzügyi szervezetek számára. Ezen túlmenően piaci szempontokat jelenít meg a szabványosító szervezetek (ETSI, 3GPP) számára és jövőbeni spektrumigényeket fogalmaz meg a Nemzetközi Távközlési Egyesület (ITU) és a Postai és Távközlési Igazgatások Európai Értekezlete (CEPT) felé a jelenlegi, illetve a 3G-n túlmutató rendszerek számára. Az UMTS Fórum fő célja, hogy közös mobiliparági jövőképet alakítson ki a 3G/ UMTS-ről és továbbfejlesztéséről, és biztosítsa azok világméretű sikerét.

Kulcsszavak: fórum UMTS

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05