Az outsourcing harmadik generációja is felnőtté vált

forrás Prim Online, 2008. február 29. 10:14

A tudásfolyamat-kiszervezés „nagykorú lett”, csak a pénzügyi szektorban 5 milliárd dollár értékű bevétel várható 2010-re, áll a KPMG felmérésében. Az előrejelzés azt mutatja, hogy a tudáskiszervezésre, - mely a kiszervezés harmadik generációjának nevezhető - manapság úgy tekintenek, mint fő irányvonalra. „A KPO-tevékenység végzésére Közép- és Kelet-Európa szintén nagy eséllyel pályázik” – véli Mark Bownas, a KPMG európai, közép-keleti és afrikai régiójának Kiszervezési (Sourcing) tanácsadás üzletágának vezetője.

A KPO-kiszervezés azt jelenti, hogy az outsourcing korábbi, a költségcsökkentést célzó formáinál kifinomultabb folyamatokat helyeznek ki – a várt haszon itt inkább a nyerhető szellemi többlet. A pénzügyi szektoron belül a KPO-t már eddig is alkalmazták például a hitelkockázat-elemzés, a veszteségkalkuláció és a csalás-analitika területén.

A KPMG a KPO-ban rejlő piaci lehetőségekkel kapcsolatos felmérését az indiai Mumbaiban rendezett NASSCOM kiszervezési konferencián hozta nyilvánosságra. Edge Zarella, a KPMG IT-tanácsadás részlegének vezetője a következőket mondta bevezetőjében: „Néhány évvel ezelőtt nagyon távolinak tűnt beszélni a KPO-ról, különösen, mivel a cégek még azt sem látták, hogy a kiszervezés korábbi, egyszerűbb formái miért lehetnek hasznosak számukra. Ma  viszont az jósolható, hogy a KPO 10-17 milliárd dollár értékű bevételt generálhat két éven belül, ebből 5 milliárd dollár a pénzügyi szektorból származik majd. Bár ma a kiszervezési üzletág kis százalékát teszi csak ki a KPO, a pénzügyi szektor jól példázza a kiaknázható lehetőségeket, éppen ezért úgy vélem, ez az arány drasztikusan nőni fog.”

Hogy érthetőbb legyen a KPO lényege, Zarella egy pénzügykutató vállalat fiktív esetét vázolta fel, amely szerint a cég 250 ezer dollárt ad ki egy speciális részvényelemzésére, miközben a legnagyobb bevétel, amit az üzlettől remélhet, csak 200 ezer dollár. Ha viszont ezt a kutatást 100 ezer dollárért kiszervezné egy KPO tevékenységet ellátó szervezethez, a projekt rögtön jövedelmezővé válna. Sőt,  saját elemzőinek felszabadul idejét is nagyobb értékű munkákra fordíthatja.

Ennek tükrében a KPMG tanulmánya azt állítja, hogy azok a koncepciók, melyek pár éve még vágyálomnak számítottak, mára nagyon is valós kiszervezési opciókká váltak, és a kiszervezés harmadik fázisát jelentik. A kiszervezés az IT-kiszervezéssel indult (IT Outsourcing - ITO) az 1980-as években, amikor a stratégia az volt, hogy harmadik félhez helyezték ki az IT-rendszerek karbantartását, fejlesztését és üzemeltetését. Ezt követte a ’90-es években az üzleti folyamatok kiszervezése (Business Process Outsourcing - BPO), amely a viszonylag alapfokú és standardizálható üzleti folyamatokra összpontosított.

Pradeep Udhas, a KPMG Sourcing Tanácsadó részlegének vezetője hangsúlyozta: „Az egyik legmeglepőbb aspektusa a KPO-nak, hogy olyan, igazán minőségi tevékenységekre fókuszál, melyeket a cégek hagyományosan versenyképességüket biztosító értékének tartottak, tartanak. Ebben a tekintetben a KPO térnyerése fontos lépcsőfokot jelent a kiszervezési piac számára; elmozdulást a vállalatok perifériája felől az alaptevékenységük felé. Nos, elérkeztünk ide, a lehetőségek végtelenek.”

Lehetséges, hogy a KPO lehetőségei tényleg végtelenek, de – mint bármelyik fiatal vállalkozás – küzd a gyermekbetegségekkel. Először is figyelembe véve, hogy a KPO- tevékenységet ellátók Indiában összpontosulnak, az amerikai dollár gyengülése az indiai rúpiához képest rontja az indiai gazdaság versenyképességét. Emellett hosszú távú problémát jelent, hogy a KPO-tevékenységet folytatók a jogi normák és megfelelőségi követelmények betartását illetően egyértelmű hiányosságokat mutatnak – ami kockázatos lehet értékes szellemi tulajdonok esetében. Gond az is, hogy az ágazat igényelte magas szakmai követelmények következtében nem áll rendelkezésre a magasan kvalifikált szakemberek serege, mint BPO vagy ITO esetében. Emiatt, a KPO képviselőinek gyorsan szüksége lesz munkaerő-toborzó és -megtartó stratégiák alkalmazására. 

Amikor és amennyiben a KPO jelentősen elterjedt gyakorlattá válik, már valószínűleg nem India lesz az egyetlen „játékos”. Edge Zarella úgy véli: „India egyértelműen a legmeghatározóbb hatalom ezen a területen, de más országok, így például Kanada, Ausztrália, Szingapúr, Dél-Afrika és az Egyesült Királyság is versengenek a tevékenység egy-egy szeletéért. A dollár jelenlegi gyengesége a rúpiával szemben, akár előnyükre is válhat, de a kulcstényező a KPO-tevékenység kihelyezésénél továbbra is a megfelelően képzett és tapasztalt szakértő stáb megléte marad.  Tehetséges emberek nélkül a KPO egyszerűen nem létezhet. Az ilyen emberek – a megfelelő helyeken – rendkívül keresetté fognak válni”.

Közép- és Kelet-Európa, különösen Magyarország, várhatóan keresett célpontjai lesznek a KPO-tevékenységnek. Mark Bownas, a KPMG magyarországi irodájának partnere, illetve a Kiszervezési Tanácsadás regionális vezetője így vélekedik: „Az elmúlt néhány évben láthattuk, ahogy Budapest régiós központtá válik a BPO-tevékenység területén, köszönhetően a magasan képzett, több nyelvet beszélő munkaerőnek. Ezek a cégek most elkezdték felváltani vagy éppen kiegészíteni az alapvetőbb üzleti folyamatok körét, magasabb értékű feladatokkal. Ezt pozitív folyamatként értékeljük, amely emeli Budapest vonzerejét, mint olyan hely, amely kiválóan alkalmas a tudás alapú szolgáltatások számára.

Kulcsszavak: outsourcing KPMG KPMG-hu

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Tovább terjeszkedik a belga-magyar logisztikai raktárfejlesztő-vállalat

A belga-magyar tulajdonosi háttérrel rendelkező Weerts Logistics Park (WLP) HUR One Kft. közel 55 000 m2 alapterületű logisztikai csarnokot épít Debrecen szomszédságában, Ebesen. A WLP az első külföldi érdekeltséggel is rendelkező beruházó, amelyik előre, megrendelésállománnyal még nem rendelkező, spekulatív módon fejleszt a Hajdú-Bihar-Vármegyei székhely térségében. A kitűnő lokációjú beruházásra a debreceni repülőtér és az épülő BMW gyár közelében kerül sor. 

2024. április 24. 14:46

Jön a MI Expo! Kiderül, hogyan formálja át az iparágakat az AI

Vajon lesz értéke az emberi munkának az AI-korszakban? Milyen munkaerőt tud kiváltani az AI már 2024-ben? Hogyan változtatja meg a munkaköröket a technológiai forradalom? Ilyen és efféle kérdéseket fognak körbejárni a MI Expo előadói június 11-én a Lurdy Házban. A rendezvény célja, hogy betekintést engedjen a kkv-k számára az iparágukat érintő legfontosabb változásokba.

2024. április 24. 13:11

Újabb húszezer laptopot szállít a Delta Systems Kft. az iskoláknak

A tavaly őszi szállítás után idén újabb, csaknem 20 ezer laptopot kapnak Békés, Jász-Nagykun-Szolnok, Baranya és Somogy vármegye diákjai a Delta Systems Kft. közreműködésével mintegy 4 milliárd forint értékben. A Klebelsberg Központ nevében eljáró Digitális Kormányzati Ügynökség (DKÜ) a csaknem húszezer darab notebook beszerzésével kapcsolatos közbeszerzés nyerteseként nevezte meg a Delta Systems Kft. vezette konzorciumot, mellyel a négy vármegye tanulói számára biztosítják a digitális oktatáshoz való egyenlő hozzáférés feltételeit. 

2024. április 24. 10:12

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50