Artklikk-ETIK: közösségi tartalmak szélessávú mobil internetre

Kovács Attila, 2008. február 29. 14:39



Az Artklikk Kft., valamint az  Egyetemközi Távközlési és Informatikai Központ (ETIK) mai közös sajtótájékoztatóján a "MobilVideo - Élő videó-generáló rendszer közösségi kommunikációs szolgáltatások céljaira" című pályázat sikeréről, az elnyert források felhasználási lehetőségeiről volt szó.

A Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) a 2007. évi Nemzeti Technológiai Program keretében mintegy 240 millió forint összegű támogatást nyújt az Artklikk vezette konzorcium részére szélessávú mobil internetre történő közösségi tartalom fejlesztésére. A konzorcium kb. 86 millió forinttal járul a projekt megvalósításához. Tagjai: Artklikk, ETIK, Inition Kft., BOC-Invest Kft. Ipari partnerek: Ericsson, Magyar Telekom, Sun Microsystems, Antenna Hungária, AITIA. A konzorcium a 36 hónapos projektidő alatt egyre több mobil távközlési szolgáltatási technológiát szeretne létrehozni, négy fő kutatási irányban. Ezek: távjelenlét mobiltelefonon; közérdekű információ élőkép által szolgáltatott vizuális információ -(aktuális közlekedési forgalmi helyzet, szabad helyek egy adott parkolóban stb.) feldolgozásával; mobil felhasználók, mint közösségi tartalomszolgáltatók; kritikus videótartalom-tömeg meghatározása, kialakítása indulásnál egy 50 kamerából álló rendszer tervezett telepítése).

A MobilVideo projektben összesen 20-25 ember fog dolgozni, ebből tízen a konzorcium kkv vállalati tagjainak munkatársai. A kutatási feladatokba a BME-n tanuló doktoranduszok és egyetemi hallgatók is bekapcsolódnak.

Sallai Gyula, az egyesület elnöke mutatta be a most 10 éves ETIK-et. 1998. februárjában úttörő kezdeményezés indult útjára a magyar felsőoktatásban, amikor az amerikai Mérnök Kutatási Központok (Engineering Research Centre) mintájára a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME), valamint az Eötvös Lóránd Tudományegyetem (ELTE) ipari cégekkel közösen létrehozta az egyesület formájában működő Egyetemközi Távközlési és Informatikai Központot (ETIK). Az egyesületnek jelenleg 5 ipari tagja van: Ericsson Magyarország Kft., Magyar Telekom Nyrt., Sun Microsystems Magyarország Kft., Antenna Hungária Zrt. és az AITIA International Zrt. Az ETIK oktatási és kutatási tevékenysége három egyetemi tanszékre koncentrálódik: BME Híradástechnikai Tanszék (HT), Távközlési és Médiainformatikai Tanszék (TMIT), ELTE Operációkutatási Tanszék. 2002-től az ETIK ún. Kooperációs Kutatási Központként tevékenykedik, amelyet az NKTH is támogat. Az ETIK elnöke hangsúlyozta, az egyesület a nyertes konzorcium három éves munkájában leginkább a tartalombányászat terén kifejtett tevékenységgel kíván hozzájárulni.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05