Védjegyoltalmi vita a CeBIT-en

MTI Sajtóadatbank, 2008. március 10. 08:54

Védjegyoltalmi vitába keveredett egy banki és ügyfélhívó berendezéseket gyártó magyar vállalat a hannoveri CeBIT-en. A német bírósági végrehajtók alaposságát mutatja, hogy még a kérdéses emblémával ellátott ajándék bonbonok csomagolását is elkobozták.

A német rendőrség szabadalmi jogok megsértése miatt a hét közepén tartott nagyszabású razziát több mint ötven távol-keleti kiállító standján, pénteken reggel azonban az SPB Kft. ügyfélhívó berendezések és banktechnikai eszközök tervezésével és gyártásával foglalkozó magyar vállalat kiállító területén is bírósági végrehajtók jártak.

Kiss Ferenc az SPB Kft. kereskedelmi igazgatója az MTI-nek elmondta: a végrehajtók a Q-net márkanév jogosulatlan használata miatt jártak náluk, mert szerintük hasonló márkanéven, azaz a Qnet márkanév kötőjel nélküli változatára Mike Quittenden úr németországi vállalkozása jogosult. Az SPB Kft, a Q-net márkanevet 2001-ben védette le Magyarországon, 2007 januárjától pedig az Európai Unió tagállamaira is érvényes oltalmat kaptak.

Az európai uniós bejegyzést megelőzően Quittenden úr már jelezte, hogy neki is van egy hasonló márkaneve kötőjel nélkül és más grafikai megjelenéssel. Qnet márkanév alatt terméket azonban nem forgalmaz, egyébként hálózati biztonsági szoftverekkel foglalkozik. A német vállalkozó az SPB-nek felajánlotta, hogy ötezer euró fejében ideiglenesen átengedi védjegye használatát, és a magyar cég az összeget visszakapja, ha a német vállalat márkaneve alatt a magyar termékeket sikerül Németországban eladni.

A magyar fél ezeket a feltételeket komolytalannak tartotta, Quittenden úr azonban a braunschweigi bíróság határozatával a kezében tért vissza, amely az SPB Kft. meghallgatása nélkül azonnali hatállyal elrendelte a Q-net márkanév alatt forgalmazott termékek CeBIT-ről való eltávolítását. A bírósági végrehajtók péntek reggel kilenc órára jelezték, hogy mindent elvisznek, amely a kérdéses logót tartalmazza.

Mike Quittenden szerint a két márkanév fonetikusan ugyanaz, jóllehet a képi megjelenítése, és az írás módja különbözik mondta Kiss Ferenc hozzátéve, hogy a jogi vitáktól tartva cégük másik bejegyzett márkanevére, O-net névre változtattak minden a standon kiállított terméket. A végrehajtó a kiállított termékekhez emiatt nem nyúlt, azonban a kiszolgáló helységekből mindent elvittek, amin a Q-net logó szerepelt, névjegyek után kutatva még a standon dolgozók táskájába is belenyúltak.

Szász Károly az SPB Kft. ügyvezetője szerint olyan dolgokat is elvittek a kiállító területről, amelyek a látogatók számára nem voltak láthatók, a Q-net márkanév pedig Németországon kívül bárhol jogosan használható. A magyar vállalat a jogi válaszlépések megtételéhez szükséges eszközöket keresi, a CeBIT-en jelenleg O-net néven jelennek meg.

Juhász Imre a berlini magyar nagykövetség gazdasági osztályának munkatársa az MTI kérdésére válaszolva elmondta: a kiállításon személyesen tájékozódott a történtekről, az esettel kapcsolatos hivatalos dokumentumokat pedig tanulmányozásra bekérték a magyar vállalat képviselőjétől.

Az SPB Kft. 1996-ban alakult, jelenleg 25 alkalmazottat foglalkoztat, 2007 éves forgalma meghaladta az 500 millió forintot, a bevétel háromnegyede exportból származik.

Kulcsszavak: szabadalom jog +céginfo

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09