Újszerű, nagy sebességű Siemens WLAN útválasztó

Kovács Attila, 2008. március 15. 10:43

Első alkalommal az idei hannoveri CeBIT-en mutatták be a Siemens új HiPath-Wireless 802.11n útválasztóját, amely jelenleg az egyetlen külső energiaforrást nem használó WLAN rendszer a piacon, ugyanakkor a meglévő hálózati infrastruktúrában is képes működni.

A Siemens Enterprise Communications (SEC) üzletág műszaki megoldása könnyen és olcsón megvalósíthatóvá teszi az új, nagy sebességű WLAN-rendszert. Sok vállalat vonakodott eddig az új szabvány bevezetésétől, főleg a rendszer bővítésének bonyolult és költséges volta miatt, noha az új szabvány szerinti WLAN megbízhatóbb, és sokszorosan nagyobb adatátviteli sebességet nyújt az előzőnél, amellett hatósugara is jóval nagyobb. Az új rendszer lehetővé tesz nagy felbontású videó-átvitelt és Voice-over-WLAN alkalmazásokat is.

A ma szokásos szabványok környezetében a WLAN útválasztók általában energia-ellátást igényelnek, amely a hálózati kábelen keresztül biztosítható (power-over-Ethernet). Az új WLAN 802.11n verzió hat különböző párhuzamos adót és vevőt használ a rádió-átvitelre, vagyis plusz hardvert, ami még több elektromosságot igényel a szokásosnál. Az SEC megoldotta a teljes, megnövelt energiaellátást a hálózati kábelen keresztül. A független mobilkommunikációs tanácsadó Farpoint Group kimutatta a Siemens megoldás hatékonyságát. Úgy találták, hogy a Siemens új WLAN készülékei gyakorlati körülmények között 143 megabit/sec adatátviteli sebességet képesek magvalósítani, miközben egy 100 méter hosszú Ethernet kábel táplálja azokat. A korábbi WLAN technikában 25 megabit/sec volt a tipikus érték. Akkoriban a szakértők azon a véleményen voltak, hogy az energiaellátás problémája csak kiegészítő erőforrások beruházása révén oldható meg.

A HiPath-Wireless 802.11n még egy előnyös tulajdonsággal rendelkezik: speciális a hálózati architektúrája, amelyben az adatforgalom intelligens elosztásának köszönhetően nincs szükség kiegészítő vezeték nélküli vezérlőre vagy hálózat-bővítésre. A jelenlegi nem-Siemens megoldások a vezetékes gerinchálózat költséges hardver upgrade-jét igénylik. Az SEC szakemberei szerint a Siemens-megoldás telepítéséhez mindössze egy szoftver upgrade-re és a hálózat újra konfigurálására van szükség.

Kulcsszavak: Siemens hálózat

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09