S&P: negatív figyelőlistán a Deutsche Telekom

MTI Sajtóadatbank, 2008. március 18. 08:44

Negatív kihatású figyelőlistára helyezte hétfőn a Deutsche Telekom - a Magyar Telekom stratégiai tulajdonosa - elsőrendű cégadósi osztályzatát a Standard & Poor's, miután a legnagyobb német távközlési társaság bejelentette a görög OTE telefoncég 20 százalékának megvásárlási tervét 2,5 milliárd euróért. A lépés a DT magyarországi érdekeltségét nem érinti, mert annak önálló adósminősítését az S&P már tavaly visszavonta.

A világ legnagyobb hitelminősítőjének hétfői londoni bejelentése szerint a negatív figyelőlista a Deutsche Telekom "A mínusz" szintű hosszú futamú besorolását érinti. Az indoklás szerint a görög akvizíció - sikeres zárás esetén - olyan időszakban növelné a DT adósságterheit, amikor a német cég egyébként is működési szintű piaci nyomással és a besorolási szintjéhez képest korlátozott pénzügyi rugalmassággal küszködik.

Az OTE-részesedés megvásárlásával valószínűtlenné válik, hogy a DT teljesíteni tudná az ehhez a jelenlegi adósosztályzatához az S&P által elvárt adósságrátát, amely a kamat- és adófizetés, valamint leírások után számolt alapszintű pénzforgalmi egyenleg (EBITDA) legfeljebb háromszorosa. A Standard & Poor's szerint a tranzakcióval 3,4-szeresre növekedne az adósságráta EBITDA-szorzója a tavalyi egész évi 3,2-szeres átlagról.

Az S&P a múltban mindig együtt mozgatta a Deutsche Telekom és a Magyar Telekom osztályzatait, valamint azok kilátását. A hitelminősítő azonban tavaly novemberben visszavonta a magyar cég önálló cégadósi besorolását, éppen azzal az indokkal, hogy a Magyar Telekom kockázati minősítése egyébként is hozzá volt kötve a társaságban 59 százalékot tulajdonló Deutsche Telekoméhoz, amely a Magyar Telekom hitelállományának zömét nyújtja, és amely "elkötelezte magát a magyar vállalat finanszírozási igényeinek támogatása mellett". Az S&P-vel egy időben a Moody's Investors Service is visszavonta, külön indoklás nélkül, a Magyar Telekom külön besorolását.

A Moody's listáján a Magyar Telekom adósságkibocsátói osztályzata közepes befektetői "Baa1" volt - ez más hitelminősítők módszertanában "BBB plusz"-nak felel meg -, amely egy fokozattal elmaradt a Deutsche Telekomra nyilvántartott "A3"-as elsőrendű cégosztályzattól, és kettővel a 2006. decemberi leminősítés óta érvényes, továbbra is elsőrendű "A2"-es, stabil kilátású szuverén magyar adósbesorolástól.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50