A Nokia mobiltévé-szabványa lesz kötelező az EU-ban

Milkovits Gábor, 2008. március 18. 20:20

A tavalyi fejlemények után egyáltalán nem meglepő módon az Európai Bizottság a leginkább a Nokia által támogatott DVB-H technológiát tette a kötelező mobil-televíziós szabvánnyá az Unió országaiban.

Viviane Reding, az EU Távközlési Biztosa még 2007 márciusában, az akkori CeBIT kiállításon szólította fel a piaci szereplőket az egységes mobiltévé szabvány elfogadására, amihez nyárig adott nekik határidőt. Ezek után július közepén a biztos egy kommünikét adott ki, amelyben kifejtette, hogy a már 17 Uniós tagállamban kipróbált DVB-H technológia a legesélyesebb jelölt Európában, de végleges határozatot csak 2008-ban hoznak az ügyben. A mostani döntéssel, ahogyan az várható volt, kötelező szabvánnyá tették a DVB-H-t, bármennyire nem örült ennek a rivális technológiákat támogató Qualcomm és számos dél-koreai vállalat, illetve olyan Uniós tagállamok, mint Németország, Nagy-Britannia, Spanyolország és Hollandia, akik a piacra bízták volna a döntést. Hasonlóra volt már precedens, a ’90-es években ugyanis a bizottság ugyanígy cselekedett a mobiltelefonos GSM platform esetében, és az azóta elért fejlődés messzemenően őket igazolta. Az EB álláspontja szerint ugyanis az egységes szabvány elfogadása alapvető feltétele a mobiltévé sikerének a kontinensen.

A korábban hasonló elbánásban részesült GSM Szövetség ugyanakkor meglepő módon semleges maradt a kérdésben. Az európai mobilszolgáltatókat tömörítő szervezet szóvivője a Reuters-nek kifejtette, hogy szerintük igazából mindegy, melyik szabványt alkalmazzák majd a piacon, sokkal fontosabb, hogy olyan szolgáltatások épüljenek erre a platformra, amelyek életképesek és az előfizetők körében sikeresek lesznek.

Kulcsszavak: EU mobiltévé Nokia

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50