Canon HG10 a "komoly" kategóriából

Széles Csongor, 2008. április 1. 14:35

Vannak high definition kamkorderek és High Definition kamkorderek. Mi a különbség? Az első kategóriába tartozó kamkorderek megelégednek a HD felbontás rögzítésével, és nem tartják fontosnak a HD videóra jellemző élességet és a képminőséget. A második, a komoly HD kategória viszont komoly minőséget igyekszik letenni az asztalra: nagy felbontás, nagy részletesség és high definition. A Canon HG10 az utóbbi kategóriába tartozik.

Gyakorlott szem első pillantásra is megmondja, hogy ez a kamkordert nem a nyaralós turista számára rakták össze. Egy kissé túl nagy, kissé túl nehéz és kissé túlságosan komoly a belépő szintű hobbikamerákhoz képest. Dizájn tekintetében nem tér el a hagyományos kamkorder formáktól, még akkor sem ha kissé gömbölydedebb a többinél. A tárhelyet biztosító merevlemez a váz jobb oldalán kapott helyet, vagyis tenyerünkben tartjuk, a zoom gombok ergonomikusan a váz tetején helyezték el, és a legtöbb funkciót a kamera hátoldalán helyezték el, így bal kézzel könnyedén hozzáférhetünk.

A 2,7 inches LCD képernyőt sajnos érintéssel nem vezérelhetjük, ami elég nagy kár, tekintve a jelenlegi trendeket. Ennek ellenére az LCD képernyő alján található lejátszás funkciók könnyen kézhez állnak, a képernyő bal oldalán pedig a DSLR fényképezőgépekről ismerősnek tűnő d-pad tárcsát találunk, amellyel könnyedén navigálhatunk a menüben. Ezen a téren a Sony érintőképernyős megoldása mindenképpen életképesebb, hiszen ha idegenkedünk is az ujjlenyomatoktól díszelgő LCD érintőképernypktől, még mindig ez a legjobb megoldás az agyafúrt, és néha megkérdőjelezhető minőségű alternatív navigációs megoldásokhoz képest.

A HG10-hoz szinte minden szükséges kiegészítőt hozzácsatlakoztathatunk, hiszen a vázon a kezdve a vakupapucstól az összes mai csatlakozási megoldás megtalálható.

De természetesen a Canon HG10 igazi aduásza a teljes értékű HD felbontás (1080p), de ugyanakkora dicséretet érdemel a minőségi beállítások végtelen sora, amelyhez az összes felbontáson hozzáférhetünk. Ez nagyon praktikus dolog, hiszen nem mindenki rendelkezik olyan készülékkel, amely maximális felbontáson le képes játszani a full HD tartalmakat, így a kamkorderen 5-15Mbps között beállíthatjuk a számunkra legmegfelelőbb felbontást. Természetesen, nem kell ezzel bajlódni, ha egyenesen a kamkorderről futtatjuk a videót, de a kisebb bitráta a 40GB-os merevlemez kapacitására is jó hatással lehet. Nos beállítási lehetőségeink szinte korlátlanok.

A kimeneti csatlakozások tekintetében a HG10-ra nem lehet panasz: felvételeinket kompozit vagy HDMI csatlakozással vetíthettük le. Érdekessége, hogy egy univerzális HDMI csatlakozóval rendelkezik, amely kompozit kábelcsatlakozást is fogad, emellett USB csatlakozással rendelkezik. Firewire csatlakozást nem találtunk, de nem is hiányoltuk

Képminőség tekintetében a Canon HG10 valósággal ragyog. A megfelelő részletességgel egy pillanatig sem lehet probléma még sima videó módban sem, ez pedig valódi high definiton klasszist jelent. A színek természetesek és megfelelően telítettek, és nyoma sincs az olcsó HD kamkorderekre jellemző tömörítési hibáknak.

A HG10 kedvezőtlen fényviszonyok között is kiválóan megállja a helyét, de azért vaksötétben ne várjunk tőle csodát, mert rossz fényben az autófókusz kisebb gondokkal küszködik. De ez végül is minden kamkorderre egyformán jellemző.

A hangminőség kiváló, sőt a hátunk mögötti hangokat is kiválóan rögzítette. Sztereó hangfelvételre azonban nem a legalkalmasabb, ugyanis a mikrofonok túlságosan közel vannak egymáshoz.

Ára is kissé magasabb az átlagosnál, 700 dollárért azonban igazi félprofi kamkordert vihetünk haza, amely valódi HD tartalmakat rögzít...

Kulcsszavak: Canon kamkorder

Digicam ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Nikon: tükör nélküli videókészítő szett

A Nikon ma bemutatja a videó- és tartalomkészítők számára egyaránt megfelelő első tükör nélküli videókészítő szettjét – a Nikon Z 6 Essential Movie szettet. A készlet biztosítja az igazán lényeges összetevőket a gyors videófelvételhez, és az alapvető eszközöket a kiváló minőségű videók készítéséhez.

2019. szeptember 10. 10:46

A kulcslyuk után itt a mini kulcslyuk

Az informatikai eszközök, a nagyobb felbontású és egyre kisebb kamerák az orvosi technológiák, műtétek, eljárások terén is egyre jelentősebb áttörést eredményeznek: így a sebészet is új korszakba lépett, már Magyarországon is végeznek mini laparoszkópiás műtéteket.

2018. szeptember 13. 11:45

Digitális forradalom zajlik a filmkészítésben

Nem kellenek dollármilliók a jó és sikeres játékfilm készítéséhez, az ötlet, a tartalom sokkal fontosabb, mint a technika - hirdeti Karl Bardosh, azaz Bardos Károly, a digitális újmédia nemzetközi képviselője, a New York-i Egyetem professzora, aki Szekszárdon, a Digi 24 elnevezésű digitális rövidfilmes versenyen adott interjút az MTI-Pressnek.

2011. október 1. 08:43

Videoklippek és szürreális fotók a Szigeten

Igazi cirkusz-kultúrtörténeti gyöngyszem várja az idei Sziget látogatóit. A Cirkusz Galéria egy régi cirkuszi lakókocsi restaurálásának eredménye. A klasszikus cirkuszi külső modern, minimál kortárs művészeti galériát takar, amely a Sziget rendezőinek reménye szerint igazi vizuális találkahely lesz. A galéria megálmodója Matyasi Gábor fotóművész, a fesztivál alatt az ő szürreális fotói, videoklipjei tekinthetők meg a falakon.

2011. július 28. 12:53

Sony SX21E: Kamera vagy távcső?

A nagyteljesítményű, 57x-es optikai zoommal rendelkező új Sony Handycam SX21E-vel akár a teljes képernyőt betöltő közeli felvételek készíthetők kifogástalan képminőségben. S ha ez nem elég, a kibővített zoom 67x-es értékre növelhető látható minőségromlás nélkül.

2011. július 18. 17:42

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50