Gyors és költségkímélő digitális prototípus-készítés

forrás Prim Online, 2008. április 7. 11:01

Az Autodesk bemutatta a gépipari vállalatok számára készített iparági vezető tervezőszoftverének legújabb verzióit. Az új termékekkel a gyártók könnyebben valósíthatják meg a digitális prototípus-készítést, mivel a teljes terméket virtuálisan tervezhetik meg, és még a megépítés előtt szimulálhatják a terv valós működését.

A vállalat évente megrendezett World Press Day eseményén bemutatott új Autodesk Inventor, AutoCAD Mechanical, AutoCAD Electrical, Autodesk AliasStudio, Autodesk Showcase és Autodesk Productstream szoftvertermékekkel a felhasználók még jobban kihasználhatják a digitális prototípus-készítés lehetőségeit, mivel az ipari formatervezés, a mérnöki tervezés és a gyártás egyetlen digitális modellben kapcsolható össze. A digitális prototípus-készítés segítségével a gyártóknak kevesebb fizikai prototípusra van szükségük, így csökkenthetik a költségeket és a piacra kerüléshez szükséges időt az erős iparági versenyben.

Inventor 2009: a digitális prototípus-készítés alapja


Az első verzió 1999-es megjelenése óta a különböző szektorok gyártói – az autóipari és fogyasztói termékektől az ipari berendezésekig és gépekig – az Inventor szoftverre támaszkodtak a munkafolyamatok zökkenőmentes kialakítása során. A digitális prototípus-készítés alapjaként az Inventor termékcsaládba tartozó szoftverek olyan 3D modelleket hoznak létre, amelyekkel még a megépítés előtt ellenőrizhető az alak, az illeszkedés és a funkcionalitás. Az Inventor 2009 termékcsalád központi tervezőeszközeinek fejlesztései jelentős termelékenység-növekedést tesznek lehetővé. Az új szolgáltatások közé a következők tartoznak:

·    Továbbfejlesztett lemezalkatrész-tervezés – Az Inventor 2009 leegyszerűsíti a széles körben használt lemezalkatrészek tervezését, és olyan pontos digitális prototípusokat biztosít, amelyek hűen tükrözik a legyártott alkatrészt.
·    Továbbfejlesztett szimuláció – A dinamikus szimulációs környezet számos fejlesztése az eszközöket könnyebben elérhetővé és használhatóvá teszi, így a felhasználók hatékonyabban, még a tervezési folyamat korai szakaszában ellenőrizhetik a digitális prototípusok működését.
·    64 bites támogatás – Az Inventor 2009 32 bites és 64 bites verzióban egyaránt elérhető, így a felhasználók teljes mértékben kihasználhatják az újabb, 64 bites számítógépek előnyeit. A felhasználók a nagyobb projektek megkezdésekor biztosak lehetnek abban, hogy képesek lesznek a sok alkatrészből álló projektek kezelésére is, hiszen nem kell aggódniuk a 32 bites rendszerek memóriakorlátai miatt.
·    Nagy összeállítások támogatása – Az összeállításokba helyezhető helyettesítő részegységekkel a felhasználók kihasználhatják az egyszerűbb összeállítások előnyeit, azonban továbbra is a pontos fizikai jellemzőkkel, például tömegközépponttal dolgozhatnak és használhatják az összeállítási kényszereket és a darabjegyzéket.
·    Együttműködés – A beépített adatfordítók segítségével közvetlen adatcsere végezhető az Autodesk Inventor és az UGS, a SolidWorks vagy a Pro/ENGINEER rendszerek között a Parasolid (importálás és exportálás), UG-NX (importálás), SolidWorks (importálás), Granite (importálás és exportálás) és Pro/E (importálás) formátumok révén.
·    Rögzített lejtésű csővezetékek – Az Inventor Routed Systems Suite 2009 lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy olyan cső- és vezetékstílusokat határozzanak meg, amelyek a kifolyás biztosításához rögzített lejtéssel rendelkeznek. A felhasználók automatikusan tervezhetik meg az ilyen csővezetékek vonalvezetését, így olyan higiénikus csővezetékeket hozhatnak létre automatikusan, amelyek a vízszintes szakaszok kiküszöbölésével mindig megfelelő átfolyást biztosítanak.
·    Továbbfejlesztett Design Accelerator eszközök – Az Inventor 2009 lerövidíti a gyakran használt gépelemekkel (például csavarkötésekkel, fogaskerekekkel, tengelyekkel) kapcsolatos betanulási időt, mivel e részegységek tervezése, elemzése és létrehozása gyorsan, a valós adatok, például a sebességek, teljesítmények és anyagjellemzők alapján végezhető el.
·    Vázszerkezet-készítő – Az Inventor 2009 szoftver felhasználói a Content Center elemtárban tehetik közzé a vázszerkezet-készítőben használható szelvényeket. Az új Frame Shape Authoring eszközzel a közzétételi műveletek sokkal könnyebben hajthatók végre.

Digitális prototípus-készítési megoldások a tervezés minden szakaszában

Az Inventor család mellett az Autodesk az olyan digitális prototípus-készítési (www.autodesk.com/digitalprototyping) alkalmazások újabb verzióit is megjelenteti, amelyek tovább bővítik és fejlesztik az ügyfelek munkafolyamatait.

·    AutoCAD Mechanical 2009
– Az AutoCAD Mechanical a gépipar számára készített AutoCAD szoftver, amely felgyorsítja a gépészeti munkafolyamatokat a szabványalapú szimbólum-elemtárak, a mérnöki számológépek és a gépészeti munkafolyamatok révén, így növeli az AutoCAD-felhasználók termelékenységét a gépészet területén. Az új szolgáltatások, többek között a nemzetközi GOST rajzi szabvány támogatása és a gyakran használt szabványos alkatrészek listájának közvetlen elérése számtalan munkaórát takarítnak meg, amelyeket a rajzolás helyett a fejlesztésre fordíthatnak a mérnökök.
·    AutoCAD Electrical 2009
– Az AutoCAD Electrical a vezérlőrendszerek tervezői számára készült AutoCAD szoftver, amelyben az automatizált feladatok, az átfogó szimbólum-elemtárak és az elektromos tervezéshez kialakított munkafolyamatok segítségével gyorsabban tervezhetők meg az elektromos vezérlőrendszerek, így a szabályozástechnikai mérnökök nagyobb termelékenységet érhetnek el. Az új verzió eszközeivel a tervek gyorsabban és pontosabban készíthetők el, mint eddig bármikor. Például az új áramkörtervező (Circuit Builder) segítségével a felhasználók dinamikusan hozhatják létre a funkcionális követelményeknek megfelelő áramköröket.
·    AliasStudio 2009 – Az Autodesk AliasStudio termékcsalád az ipariforma-tervezési folyamat számára biztosít eszközöket, amelyekkel a vállalatok rövidebb idő alatt hozhatnak létre kiváló terveket, és a tervezők digitálisan rögzíthetik ötleteiket a kezdeti vázlatoktól a 3D koncepciómodellekig. Az egyedi beépített rajzolóeszközöktől a fejlett modellező és visszafejtő képességekig az AliasStudio termékek a termékfejlesztés és a közlekedési eszközök egyedi és kreatív ipariforma-tervezési igényeire adnak választ.
·    Showcase 2009 – Az Autodesk Showcase szoftver pontos, valósághű látványterveket készít a 3D CAD-adatokból, így lehetővé teszi a digitális prototípusokkal kapcsolatos megfontolt döntéshozatalt. A továbbfejlesztett környezeti árnyékolási képességekkel és a kibővített valósághű anyagelemtárral a Showcase legújabb verziója minden eddiginél könnyebbé teszi a tervek bemutatását és áttekintését a döntések meghozatalához és a termékbemutatókhoz. A Showcase különböző 3D forrásokból gyűjti az adatokat, és képes az Inventor adatainak olvasására is.
·    Productstream 2009 – Az Autodesk Productstream biztonságosan tárolja és kezeli a mérnöki tervadatokat és a kapcsolódó dokumentumokat. A hatékony, új keresőtechnológia és a több hely támogatására képes replikációs modul szintén része a legújabb verziónak, így a digitális információ több helyen is tárolható az adatkeresés felgyorsítása, a tervek újrafelhasználása és az együttműködés javítása céljából.

Kulcsszavak: AutoCAD Autodesk CAD

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Májusban indul az első SMP Marketing Masters kurzus!

A Magyar Marketing Szövetség elhozza a hazai szakemberek és marketingtevékenységet végzők számára a legszínvonalasabb stratégiai, kreatív, digitális, illetve technológiai tudásbővítő kurzusokat. Az SMP Masters magyar nyelvű, programsorozat összesen 5, egyenként 2 napos tematikus kurzusból áll.

2024. április 16. 11:41

Közel félmillió e-töltőpontra is szüksége lehet Franciaországnak néhány éven belül

A becslések szerint 2030-ra Franciaországban legalább 330 ezer, de akár 480 ezer e-töltőállomásra is szükség lehet. Ehhez gyors ütemben, folyamatosan újabb és újabb autópálya-pihenőhelyeket szerelnek fel töltőkkel, ahol már most akár 20 perc alatt 80 százalékra „tankolhatóak” az e-autók. 

2024. április 16. 10:10

Dizájnkiállításon és konyhai szakkiállításon is megmutatja magát a Samsung

A Samsung két milánói eseményen vesz részt idén áprilisban. A vállalat az EuroCucina 2024 konyhai szakkiállításon az összekapcsolt otthonok jegyében mutatja be új, prémium konyhai eszközeit és az életstílust, amit a készülékek kínálhatnak. A Milánói Design Hét Fuorisalone 2024 eseményén rendezett dizájnkiállításán pedig művészileg is megmutatja a látogatóknak a vállalat formatervezési filozófiáját.

2024. április 15. 19:32

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09