Internetadó: Újabb burkolt adóemelésre készül a kormány

Ezúttal a hazai infokommunikációs vállalatokat sújtanák újabb terhekkel

forrás Prim Online, 2008. április 10. 13:14

A 2008. április 4-én a parlament elé terjesztett T/5395. számú törvényjavaslatról (a Nemzeti Kulturális Alapról szóló 1993. évi XXIII. törvény módosítása) az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) ma állásfoglalást adott közre, amelyben tiltakozik a tervezett burkolt adóemelés ellen.

A törvényjavaslat szerint a kulturális járulék fizetésére kötelezett termékek és szolgáltatások körébe vonnák az internet-hozzáférési szolgáltatást is. Az IVSZ úgy véli ez az intézkedés tovább nehezítené hazánkban az Információs Társadalom kiépítését, így nemhogy csökkentenénk lemaradásunkat az uniós átlagtól, hanem ezen a téren is könnyen sereghajtókká válhatunk.

Az Európai Bizottság nemrégiben tette közzé a 13. Implemetációs Riportját, amelyben bemutatja, hogy az EU 27 tagállamában a szélessávú internet-hozzáférés elterjedtsége átlagosan 20%, míg Magyarországon ez a szám csupán 14,2%. A képet tovább rontja az a tény, hogy hazánknál 19 tagállam produkál jobb eredményt.

A magyar GDP csaknem 10%-át produkáló infokommunikációs szektor adóterheinek további növelése különösen érthetetlen abban helyzetben, amikor a szektor euróban mért növekedési rátája tavaly az egyik legkisebb volt Európában. Az iparág - a tudásintenzív szektorok egyikeként - a nehéz helyzetben lévő magyar gazdaság egyik kitörési pontja, a növekedés motorja lehetne. Ehhez azonban nem a már most is túlzott terhek növelésére, hanem – egyebek mellett - átgondolt, célzott támogatásokra és dinamizáló hatású adórendszerre van szükség.

Keresztesi János az IVSZ elnöke hangsúlyozta: „Meggyőződésünk szerint a tervezett adónem kivetése az internet-hozzáférési szolgáltatások vonatkozásában ütközik az Információs Társadalom fejlesztési stratégiával és annak céljaival, ezért annak bevezetése ellen tiltakozunk. Senkinek nem lehet az érdeke, hogy egy húzóágazatból visszahúzó ágazatot csináljon.”
Emellett az IVSZ aggályosnak tartja, hogy a témakörben nem történtek széles körű egyeztetések, ahol a szakmai szervezetek kifejthették volna véleményüket.
A fentiek figyelembe vételével az IVSZ felszólítja a kormányzatot, hogy a javaslatot az ország érdekeinek megfelelően haladéktalanul vonja vissza

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A telefonálástól a nagyképernyős streamelésig – így alakította át az életünket 3 évtized alatt a mobiltechnológia

1994. március 26-án, 30 évvel ezelőtt indította a Yettel az első kereskedelmi GSM szolgáltatást Magyarországon, akkor még Pannon GSM néven. Nem csak a márka, a mobiltechnológia is számos újításon ment keresztül a három évtized alatt. Az akkoriban még csak hangszolgáltatást nyújtó méregdrága belépési díjtól indulva mára korlátlan hang- és adatcsomagok, szélsebes mobilinternet érhető el megfizethető áron, mind mobilon, mind az otthonokban, mobilhálózati alapokon. 30 év fejlődése, aminek mára a lakosság és az üzleti felhasználók is a nyertesei lettek.

2024. március 27. 16:55

A márkák megítélése szenvedhet kárt a visszaeső életszínvonal miatt

Az összes vizsgált szempont szerint romlott a fogyasztói elégedettség az elmúlt egy évben a KPMG Customer Experience Excellence globális kutatása szerint. A jelenség mögött első sorban a globális megélhetési válság áll. Ugyanakkor a pandémia idején a márkák részéről tapasztalt odaadó hozzáálláshoz képest a mostani krízisjelenségek kezelésében nem érzik a fogyasztók a cégek részéről a partneri hozzáállást. Míg például a covid okozta fogyasztói nehézségeket közös összefogással lehetett megfelelően kezelni, a mesterséges intelligencia kérdésében akár a front ellentétes oldalára is rendeződhetnek a szolgáltatók és a fogyasztók – hívja fel a figyelmet jelentésében a KPMG.

2024. március 27. 13:17

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05