Egymillió vírusprogram kering a világhálón

Milkovits Gábor, 2008. április 10. 20:03

A Symantec legfrissebben közzétett ’Internet Security Threat Report’ jelentése szerint mára elérte az egymilliót az interneten egy időben terjedő vírusprogramok száma.

A kétévente megjelenő beszámoló legújabb kiadása alapján a milliós szám túlnyomó többségét az utolsó 12 hónapban alkották, ami jól rávilágít az online bűnözés nagyságrendjére. A hackerek folyamatosan igyekeznek olyan rosszindulatú kódokat kreálni, amelyek képesek megkerülni az egyre frissülő antivírus programok biztonsági megoldásait, amelyek természetükből adódóan ismerős programokat keresnek.

A konkrét számok tükrében a helyzet úgy áll, hogy a Symantec 2007 utolsó 6 hónapjában 499 811 új víruskódot talált a világhálón, ami 136 százalékkal több, mint az első félévben. A teljes tavalyi év folyamán felfedezett új vírusok száma elérte a 711 912-t, míg az egy időben észlelt rosszindulatú kódok mennyisége 1 122 311-re rúgott. Ez azt jelenti, hogy közel kétharmadukat 2007-ben írták az internetes bűnözők; a hatalmas növekedés nagyrészt annak tudható be, hogy egyre több köztük a faltörő kosként használt trójai típusú program, miközben maguk az adatlopó és spam-terjesztő férgek nagyrészt korábbról ismert vírusok felturbózott változatai.

Emellett egy olyan irányú folyamat is megfigyelhető, hogy az e-mail mellékletek helyett egyre népszerűbbek a megnyitott weboldalakon vagy webes alkalmazásokon keresztül fertőző, úgynevezett „key-logger” vírusok. A számítógépes bűnözés eközben egy olyan iparággá nőtte ki magát, amely nagy számban alkalmaz szakembereket az újabb és újabb kódok megalkotására, akiket fizetni kell, így aztán növelniük kell a bevételeket, ami tovább gerjeszti az egész folyamatot.

Kulcsszavak: security vírus Symantec

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Kiberbiztonsági útmutató készült a magyar kkv-knak

A magyar kisvállalkozásokat támogató kiberbiztonsági kézikönyvet mutatott be az Európai Innovációs és Technológiai Intézettel (EIT Digital), a Nemzetközi Digitális Alapítvánnyal (Global Digital Foundation) együttműködve a Huawei Technologies. 

2024. április 19. 18:43

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50