Különleges változatok nVidia és ATI grafikus kártyákból

Kiss Ádám Zoltán, 2008. április 12. 18:35

Az ATI chipjeit talán senki sem ismeri annyira, mint a Sapphire, nem véletlen, hogy kiadták a 3870-es Toxic verzióját, amely emelt GPU és memória órajelekkel rendelkezik. Nem csak ezért különleges a kártya, bár kihozták a referencia chipekből a legtöbbet, hanem a különleges hűtő, amely ennek a szériának a jellemzője. A Vapor-X hűtő vékonyabb, mint az alapkártyákon, ugyanakkor lényegesen hatékonyabb.
Még érdekesebb a 3870-es Ultimate verziója, amely nem kevesebbet vállal a megemelt teljesítmény mellett, minthogy teljesen passzív a hűtése. A termetes hűtővel felszerelt kártya tökéletes csendben teszi a dolgát, az alapverzióval megegyező órajeleken. Természetesen megfelelő légmozgásról a házban gondoskodni kell, de így is csendes, erős gép építhető vele.
 
Az Asus a Top, OC Gear és Magic szériákkal kedveskedik a különlegességeket kedvelőknek. A Top válogatott alkatrészekből épített, emelt órajelű kártyákat jelent. Legfrissebb darabja a középkategóriás ATI 3650-es feltuningolt változata. Az nVidia rajongók sem maradnak választási lehetőség nélkül, szinte minden GPU-ből van erősebb verzió, mint például a 8800GT-ből is. Az OC Gear nem csak emelt órajelet ígér, de valósidejű memória és GPU sebesség állítást is. Nemcsak a maximális sebességet lehet elérni ezekkel a kártyákkal, de egy forró nyári napon lefelé is el lehet térni a referencia értékektől, ha nem akar játszani épp az ember.

Az MSI szinte minden kártyának elkészíti az OC verzióját. Itt szintén válogatott alkatrészekből épített, gyárilag túlhajtott verziókról van szó. Nagyon is népszerűek ezek a kártyák, hiszen kiemelkedően jó az ár-érték arányuk. Nem ritkán a legjobb vételnek számítanak az adott kategóriában.

 

Kulcsszavak: grafikus kártya ATI nVidia

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09