A Hírközlési Érdekegyeztető Tanács elutasítja az "internetadó"-t

forrás Prim Online, 2008. április 14. 12:12

A Hírközlési Érdekegyeztető Tanács (HÉT) az információs társadalom fejlődése szempontjából károsnak tartja, ha a járulékalap bővítése érdekében az internet-szolgáltatást és a mobil-tartalomszolgáltatást is beemelnék a kulturális járulék fizetésére kötelezett termékek és szolgáltatások közé.

Az internet-szolgáltatás és a mobil-tartalomszolgáltatás fejlődésének kiemelt jelentősége van az esélyegyenlőség megteremtésében, és az információs szakadék szűkítésében, ezért nagyobb állami szerepvállalás lenne indokolt a tervezett újabb terhek helyett.

A HÉT tagjai nem tartják indokoltnak, hogy a szabályozás újabb járulékot rójon az infokommunikációs szolgáltatásokra és ezáltal közvetve a fogyasztókra is, negatívan befolyásolva így az internet ellátottságot, az információs technológiák elterjedését. Mindez azt eredményezi, hogy tovább növekszik Magyarország lemaradása az EU tagállamokhoz képest ezen a területen, gyengülnek az információs társadalom kiépítésének lehetőségei. Véleményünk szerint az így óhatatlanul bekövetkező tarifaemelés az állampolgárok számottevő rétegét zárná el a digitális irástudástól.

A HÉT véleménye szerint, szemben a szóban forgó törvényjavaslatban írtakkal, sokkal inkább olyan markáns kormányzati intézkedésekre van szükség, amelyek segítik hazánk információtechnológiai felzárkóztatását az EU-hoz, felgyorsítják az információs társadalom fejlődését, igazságosan osztják meg a terheket a gazdaság szereplői között.

Az egyesület komoly hiányosságként értékeli továbbá, hogy a törvénytervezet előkészítésekor nem került sor széleskörű szakmai egyeztetésre. A fentiekre figyelemmel a HÉT azt javasolja az Országgyűlés képviselőinek, hogy a T/5395. számú törvényjavaslatot jelenlegi formájában utasítsák el.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Lányok Napja az ELTE Informatikai Karán

Az ELTE Informatikai Kar ismét szeretettel várja az érdeklődőket a Lányok Napjára, ahol bemutatják, milyen izgalmas és kreatív feladatok várnak a jövő informatikusaira, és miért érdemes lányként ezt a pályát választani.

2024. április 18. 19:41

Informatikai pályaorientációs napon segítik női szakértők az iskolás lányok elhelyezkedését

Lányoknak szóló informatikai pályaorientációs napot szervez a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Informatika Történeti Kiállítása és a Women4Cyber Hungary a szegedi Szent-Györgyi Albert Agorában. A Girls in ICT Day rendezvényen gondolatébresztő interjúk és inspiráló előadások segítenek a jövő reménybeli női informatikusainak a tájékozódásban és elhelyezkedésben. Az érdeklődőknek az eseményre nemcsak személyesen, hanem online is lehetőségük van csatlakozni.

2024. április 18. 16:54

Használt autót webshopból?

A 2023-as év konszolidációt hozott a használtautó-piacon, de a recesszió és az infláció szele érezhető a szegmensben. A vásárlók tudatosabbak, a bizalmatlanság viszont továbbra is erős és gyakran indokolt. Mit hozhat a jövő, és hogyan vásárolnak a magyarok használt autót 2024-ben? 

2024. április 18. 15:28

Megjelent a világ első unalmas telefonja

A Heineken a street kultúra ízlésformálójával, a Bodegával együttműködve bemutatta a Human Mobile Devices (HMD) által gyártott "The Boring Phone" készüléket.

2024. április 18. 13:15

A Sony bemutatja a BRAVIA Theatre vadonatúj otthoni audio termékcsaládját

A Sony megújítja BRAVIA márkáját, hogy gazdagítsa az otthoni filmnézést és moziélményt. A streaming szolgáltatások elterjedésével egyre népszerűbbé vált a kényelmes otthoni filmnézés. A Sony széles termékválasztékát, például a digitális mozifilmes kamerákat, professzionális monitorokat és professzionális fejhallgatókat a filmgyártás szakemberei széles körben használják, így a vállalat mélyre hatóan ismeri a moziipart, valamint a filmkészítők és tartalomkészítők törekvéseit. 

2024. április 18. 11:40

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09