Széleskörű egyezség a következő generációs mobilplatform ügyében

Milkovits Gábor, 2008. április 14. 19:45

A Nokia, az Ericsson és mások lefektették egy olyan együttműködés alapjait, amely a 3G UMTS-re épülő, következő generációs mobiltelefonos távközlési technológia egyszerűbb és gyorsabb elterjesztését hivatott szolgálni.

Az egyelőre „Long Term Evolution (LTE)” („hosszú távú fejlődés”) névre keresztelt platform gyakorlatilag minden funkciót nagyságrendekkel gyorsabbá tehet, a mobil videómegosztástól a zeneletöltésig, ám ahhoz, hogy ennek előnyeit a felhasználók és a piaci szereplők mihamarabb élvezhessék, szükség van a közös technológiára csakúgy, mint a szabadalmi ügyek és a jogi háttér tisztázására. A mostani egyezség értelmében a licenc-díjakat a mobiltelefonok fogyasztói árának 10%-ában maximalizálnák, míg az LTE-képes laptopok esetében 10 dollár lenne a plafon.

Az együttműködő csoportnak tagjai még az Alcatel-Lucent, az NEC, a NextWave Wireless, a Nokia Siemens Networks és a Sony Ericsson, de minden valószínűség szerint rövid időn belül mások is csatlakozni fognak. Eddig a Verizon Wireless, a második számú amerikai mobilszolgáltató jelezte, hogy biztosan fog LTE hálózatot kiépíteni, míg a kínai China Mobile a hamarosan beinduló tesztelésről tett bejelentést. Az Alcatel-Lucent és az NEC közös LTE fejlesztéseken dolgoznak, de még a Qualcomm is ígért ilyen csipeket a jövőre nézve, annak ellenére, hogy a cég a rivális „Ultra Mobile Broadband” technológia elkötelezett híve. Szakemberek szerint az első LTE hálózatok kiépülése leghamarabb két év múlva várható.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50