Michael Dell szerint cége ismét az élre törhet a PC-piacon

Milkovits Gábor, 2008. április 15. 18:38

A cégalapító és 2007 óta ismét a társaság élén álló Michael Dell szerint vállalata jó eséllyel visszaszerezheti az első helyet a HP-tól a személyi számítógépek piacán.

A Dell nagyjából 2003-2006 között volt globális piacvezető, majd ekkor a Hewlett-Packard ismét az élre tört. A cég ezután újból az alapító kezébe adta az irányítást, aki stratégiai változtatásokat indított el a vállalatnál. Michael Dell most a BBC-nek nyilatkozva elmondta, hogy a legnagyobb hiba, amit elkövettek, az a teljes iparági átlagnál jóval gyorsabb ütemben növekvő lakossági piac szinte teljes figyelmen kívül hagyása volt. A Dell ugyanis évekig az egyenként nagyobb falatnak számító megrendelésekkel kecsegtető vállalati piacon értékesítette szerverein kívül munkaállomásait és noteszgépeit is; a lakossági forgalom még most is csak az összeladások 15%-át teszi ki a cégnél. Az egyszerű vásárlók a legutóbbi időkig üzletben nem is találkozhattak Dell számítógéppel, a cég ehelyett megrendelés utáni kiszállítással szolgálta ki őket, ez azonban hosszú távon nem bizonyult sikeresnek.

Michael Dell vezérigazgató szerint optimizmusra adhat okot, hogy a vállalat forgalma a tavalyi év végére 19%-os növekedést mutatott, míg 2007 elején még 11%-os visszaesést kellett elkönyvelniük. Emellett a piaci stratégiaváltásnak köszönhetően ma már több mint tízezer üzletben lehet Dell számítógépet vásárolni, és ez az arány egyre növekszik. A változásoknak persze ára van: a cég folyamatosan leépít, hosszabb távon korábbi munkaerejének legalább 10%-át tervezi elbocsátani. A vezérigazgató a további növekedés és pozíció-erősítés tartalékát nem az eddig biztos hátországnak tűnő Egyesült Államokban, hanem a fejlődő piacokban, például Indiában, a Közel-Keletben és Kínában látja. Egy esetleges „százdolláros” Dell laptop ötletét viszont visszautasította, mondván, cége ragaszkodik a teljesen funkcionális termékek forgalmazásához.

Kulcsszavak: Dell +céginfo

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05