BSA - 8,6 millió forint bírság peren kívül

MTI Sajtóadatbank, 2008. május 5. 09:15

Egy nagy magyarországi iparvállalat és egy országos élelmiszer kereskedelmi lánc összesen 8,6 millió forint kártérítést fizetett a Business Software Alliance-nak (BSA), továbbá több millió forint értékben pótlólagosan megvásárolta a korábban nem tiszta forrásból használt szoftvereket.

A szervezet polgári jogi igényét rendező egyezség a BSA büntetőjogi feljelentését követően jött létre. Sarlós Gábor, a BSA szóvivője az MTI érdeklődésére a két vállalatot nem nevezte meg arra hivatkozva, hogy a cégek anonimitásuk megőrzését kérték a fizetett kártérítésért és a szoftverlegalizálásért cserébe. Az ügy előzménye, hogy a BSA bejelentései alapján a rendőrség, illetve a vám- és pénzügyőrség razziákat tartott a vállalatoknál és lefoglalta például azokat a számítógépeket, amelyeken illegális szoftverek voltak.
A BSA közölte: a peren kívüli egyezségnek örül, ugyanakkor sajnálattal látja, hogy van olyan ügy, amelyben a büntetőeljárás már több mint 7 éve megindult, ám elsőfokú ítélet még nem született.

Sarló Gábor hangsúlyozta: a szellemi tulajdon védelme érdekében fontosnak tartják, hogy az eljárások az ilyen ügyekben is felgyorsuljanak. A BSA szerint az illegális szoftverhasználat azért alakult ki a két cég esetében, mert eszközeiket nem megfelelően kezelték. A két cég vezetői ugyanakkor elismerték, hogy ha lett volna megfelelő, a szoftverbeszerzést és gazdálkodást szolgáló belső szabályozásuk, akkor elkerülhető lett volna a büntetés.
A BSA tapasztalata szerint főként a gyorsan növekvő vállalatok hajlamosak átsiklani a szoftverlicencelés kérdései fölött. A BSA tavalyi adati szerint Magyarországon 100 új szoftverből 42 továbbra is jogszerűtlen módon kerül a számítógépekre.

Az Európai Unióban az illegális szoftverek aránya 36 százalék, ugyanakkor a személyi számítógépekre telepített illegális szoftverekből származó iparági veszteségek 1 milliárd dollárral csökkentek. A kár mérséklődése ellenére azonban az EU-ban keletkezett vesztségek továbbra is magasak, elérik a 11 milliárd dollárt.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05