Önkormányzati adatvagyon-hasznosítás Oracle eszközökkel

forrás Prim Online, 2008. május 6. 11:35

Budapest XVIII. kerületének önkormányzata az adatvagyonának publikálása céljából az Oracle technológiáira épülő adattárházat, illetve ehhez kapcsolódóan dokumentumkezelési rendszert és portált hozott létre.

Az Európai Unió politikájának egyik kiemelt kérdése a felzárkóztatás, a területi különbségek leküzdése, amelyhez az infrastruktúra kiépítésén, a szolgáltatási megteremtésén és az ösztönzésén át vezet az út. Ennek jegyében vezette be Budapest XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata az új informatikai rendszert, amely a birtokában levő adatok megosztásával segíti a szervezetek és a magánszemélyek tevékenységét.

A Gazdasági Versenyképesség Operatív Program (GVOP) 4.3.2-es programján 2005 -ben nyert pályázatot az Önkormányzat. Mivel már eddig is több Oracle terméket használtak, a megvalósításnál most is követelmény volt a meglévő Oracle eszközük alkalmazása, illetőleg Oracle technológiák használata. A projekt lebonyolítását az (akkori nevén) Delta Elektronik Kft végezte, alvállalkozókkal (Combit Kft, Breona Kft. stb) együtt. A projekt során kialakítottak egy adattárházat, amibe az önkormányzat publikus adatai –  sok esetben emberi beavatkozás nélkül – betöltődnek. Hasonlóan a publikus  dokumentumok egy Oracle IDMS alapú dokumentumkezelőbe kerülnek ahonnan a lakosság illetve a vállalkozók számára is elérhetők lesznek.

A projekt keretében elindítottak két Oracle portál is, egyiket a hivatal dolgozóinak intranetként való használatra tervezték, a másik a nagyközönség számára is rendelkezésre áll. Az adatok megjelenítésére, csoportosítására Application Express alapon fejlesztett modulok szolgálnak. Ezzel az eszközkészlettel többféle adatcsoport (városfejlesztés, gazdálkodás, oktatás) adatai érhetők el, keresésekkel és listázásokkal. Az eredmény többféle (html, pdf, txt) formában is előállítható. Az adatok egy része a kerület ingatlanaival is kapcsolatba hozható, ezért a keresés és az eredmények megjelenítése akár térképen is történhet.

A projekt 2007 szeptember végén zárult, jelenleg adatfeltöltés és beüzemelés zajlik. Mindezek eredményeképpen, illetve a szaporodó adatmennyiséget figyelembe véve, a kerület lakosai, vállalkozásai és minden érdeklődő és kutató hasznos információforrást talál a www.essentia.hu oldalon.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05