IVSZ: Piaci trenddel szembe menő szerkezeti átalakítások

forrás Prim Online, 2008. május 6. 18:40

Az Informatikai Vállalkozások Szövetségének álláspontja szerint kedvező és a fejlődést elősegítő lehet, hogy az informatikával kapcsolatos kormányzati döntések az eddigi gyakorlattal szemben végre egy kézbe kerültek. Aggasztónak tartják azonban, hogy a távközlés és az informatika az új struktúrában elkülönül egymástól.

Alighogy lecsengeni látszik a nemrégiben napirendre került „internet adó” ügye, a májustól érvénybe lépő kormányátalakítás és struktúraváltozás miatt újabb ellentmondásos helyzettel kell szembenéznie a hazai infokommunikációs szakmának. A jövőben ugyanis az informatika a Miniszterelnöki Hivatal, míg a távközlés az újonnan létrejövő közlekedési, hírközlési és energetikai minisztérium fennhatósága alá kerülne. Ez az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) értelmezése szerint azt jelenti, hogy a kormányzat a világban zajló piaci folyamatoktól idegen és a hazai információs társadalom érdekeit nem szolgáló intézkedésre készül.

Az informatika és a telekommunikáció piacán tapasztalható konvergencia közismert tény szerte a világban. A jól látható integrációs folyamatokat követve döntött úgy 2007-ben az IVSZ is, hogy az informatikai vállalkozások mellett a telekommunikációs cégeket is bevonja tevékenységébe, és Telko tagozatott hoz létre. Nehezen indokolható miért van szükség a legfelső döntéshozatali szinten a piaci trenddel szembe menő szerkezeti átalakításra.

„Egyik szemünk sír, a másik nevet” – mondta az új kormányzati struktúrát értékelve Keresztesi János az IVSZ nemrégiben megválasztott elnöke. Véleménye szerint, a magyar GDP csaknem 10 %-át produkáló iparág fejlődésére és ezen keresztül Magyarország versenyképességének alakulására rossz hatással lehet, ha a két szektor konvergencia törekvései kormányzati szinten „ellengőzt” kapnak. Mindez pedig végső soron a hazai információs társadalom kiépítését is veszélyeztetheti.

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Együttműködésre lép a CETIN Hungary és a Pécsi Tudományegyetem

A független, integrált távközlési infrastruktúra-szolgáltató CETIN Hungary Zrt. és a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara a jövőben három kiemelt területen működik együtt: a kiberbiztonsági szolgáltatások fejlesztésében, a kutatás-fejlesztési tevékenység színvonalának további emelésében, illetve az építőiparban egyre elterjedtebb és ismertebb építményinformációs modellezéssel (BIM) kapcsolatos kölcsönös tudástranszferben.

2024. április 23. 16:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50