Az EB várja az észrevételeket az EU barangolási rendeletéről

MTI Sajtóadatbank, 2008. május 8. 09:30

Az Európai Bizottság szerdától várja az ipar, a fogyasztók és más érdekeltek véleményét a tavaly június 30-án hatályba lépett európai uniós barangolási rendelet működésével és hatékonyságával kapcsolatban.

A rendelet előírja, hogy a bizottságnak, az EU végrehajtó testületének az új mobiltelefonos barangolási (roaming) szabályok működéséről és hatásáról az idén jelentést kell adnia az Európai Parlamentnek és a tagállamok kormányait képviselő Tanácsnak. A nyilvános konzultáció célja, hogy július 2-ig összegyűjtsék a mobilszolgáltatók, az üzleti vállalkozások és a fogyasztói szervezetek, illetve bármely más érdekelt fél véleményét.

Egyebek közt arra kíváncsiak Brüsszelben, hogy milyen hatása van a rendeletnek a kisebb üzemeltetőkre és a belföldi árakra, hogy a rendelet következtében tapasztalható volt-e a másodperc alapú számlázásról a perc alapú számlázásra való áttérés káros irányzata, illetve hogy a jelenlegi kiskereskedelmi árak és piaci fejlemények fényében szükséges-e rendeletben szabályozni az adat- és SMS-szolgáltatások barangolási díjait is.

Az EU 2007. június 30-i barangolási rendelete kötelezte a mobilszolgáltatókat arra, hogy a más tagállamokban tartózkodó – azaz "barangoló" - ügyfelek hanghívásai részére úgynevezett eurotarifát kínáljanak, és az árat híváskezdeményezés esetén - áfa nélkül - percenként 0,49 euróban, hívásfogadás esetén percenként 0,24 euróban maximálta. Ezek a felső határok 2008. augusztus 30-án percenként 0,46 euróra, illetve 0,22 euróra, 2009. augusztus 30-án pedig 0,43 euróra, illetve 0,19 euróra fognak csökkeni. Tavaky szeptember végén már több mint 400 millió EU polgár élvezhette az eurotarifát.

A barangolási rendelet a hanghívásokra korlátozódik, és 2010. június 30-án lejár, ha az Európai Parlament és a Tanács - az Európai Bizottság javaslata alapján - nem határoz az időbeli hatály meghosszabbításáról.

Az európai szabályozó testületek csoportjának ez év januárjából származó első jelentése szemléltette a rendeletnek az átlagos tarifákra gyakorolt kedvező hatását, és beszámolt az SMS, illetve más adatátviteli szolgáltatások árairól. A tavalyi év harmadik negyedévében a felhasználók átlagosan 5,24 eurót fizettek 1 MB adat továbbításáért, míg egy SMS küldése 0,29 euróba került.

A hozzászólásokat a következő címen lehet eljuttatni az Európai Bizottsághoz: infso-roaming@ec.europa.eu.

Kulcsszavak: EU mobilszolg roaming

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05